Recept categorie: Tapas
Een tapa (meervoud: tapas) is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven. Er zijn honderden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serrano-ham, olijven, 'calamares' (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en 'albondigas' (Spaanse gehaktballetjes). In de noordelijke regio's, waaronder Baskenland, gaat het meestal om 'pintxos', kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten (vis, vlees, vegetarisch of een combinatie van het genoemde).
- Tortilla de patatas (aardappelomelet)
- Pinchos (kleine belegde broodjes)
- Gemarineerde ansjovis
- Aioli (olie-lookbereiding die gebruikt wordt als saus voor inktvisringen, gamba's, ...)
- Albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus)
- Calamares (gefrituurde ringen van de pijlinktvis)
- Gevulde of gefrituurde champignons
- Patatas bravas (gebakken aardappelen in pikante tomatensaus)
- Gemarineerde olijven
- Gezouten amandelen
- Morcilla (bloedworst)
- Pimientos de Padrón (kleine paprika/pepersoort)
- Caracoles (slakken)
- Cola de toro (stierenstaart)
Groente-kiploempia
Groente-kiploempia, Kook de kipfilet gaar en pluk/trek hem uit elkaar in kleine stukjes. Doe wat ...
Lees meer