Ik heb vandaag een paar cakejes gebakken en ik heb donuts gemaakt. Deze zachte donuts waren heel lekker en zacht. Dit recept is van Dina. Ik heb het recept wel een beetje aangepast 🙂
De donuts krijg je rond middel van een klein beker te gebruiken en een kleine dopje.
Ingrediënten
- - 3 eieren
- - 3 volle el boter
- - 2 vanille suiker
- - 1 blokje gist (1,5 zakje instant gist)
- - snufje zout/ of 1 theelepel
- - 1 tl suiker (Als je van zoet houd meer suiker. Ik ga geen siroop erover doen dus heb ik 3 el suiker erbij gedaan)
- - 2 grote glazen melk of 400 ml lauwe melk
- - Ongeveer 1 kg bloem
- Siroop:
- - 2 glazen suiker
- - 1 glas water
- - 1 eetlepel honing
Werkwijze
Stap1
Meng met je handen eieren, boter, vanille suiker, suiker, blokje gist en lauwe melk.
Je doet er dan elke keer bloem bij tussendoor doe je er ook zout bij.
Het kan zijn dat er een heel klein beetje bloem over blijft.
Het moet een soepele deeg zijn net als brood of zelf iets soepeler.
Je moet het niet te veel kneden. Kneed het tot alles goed opgenomen is en dan laten rijzen voor ongeveer 30 minuten of totdat het deeg verdubbeld is.
Stap2
Bestuif de aanrecht met meel en rol het deeg uit. Ongeveer 1 cm dik. Snij rondjes uit met de beker en maak gaatje in het midden met een dop. Laat het dan weer 30 minuten rijzen op bakpapier zodat het niet plakt.
Stap3
Je gaat ze nu bakken in olie op hoog vuur. Het bakt heel snel. Je laat ze dan afkoelen en dan kan je ze in chocoladeglazuur dopen.
Ik heb hier poedersuiker overheen gedaan en chocolade pasta gesmolten en ook eroverheen gedaan.
Je kan ook van te voren een siroop (zie recept hieronder) maken en daar moet je de donut heet in dopen .
Als je geen siroop of chocolade gebruikt dan moet je wel 3 eetlepels suiker in doen want anders is het niet zoet, maar het lekkerst is met siroop.
Stap4
Recept van siroop:
2 glazen suiker
1 glas water
1 eetlepel honing
Ongeveer een kwartier laten koken op laag vuur.