Een bagel is een broodje met een gat erin. Qua vorm lijkt hij veel op de donut (deze toevallig niet) en wordt hier vaak mee verward. De bagel wordt niet gefrituurd. Bagels hebben een gezond imago, ze kunnen op vele manieren worden belegd.
Ingrediënten
- - 1 kg bloem
- - 250 ml olie
- - 1 blokje verse gist =42 gr verse gist
- - 200 ml water lauwwarm
- - 200 ml melk lauwwarm
- - 100 gr natuuryoghurt
- - 2 eiwit
- - 2 eetlepel suiker
- - 1 theelepel zout
- - zachte boter (Om in te smeren)
- - 2 eidooiers
- - eetlepel olie
- - 1 koffielepel azijn
- - beetje sesam (Om te bestrooien)
Werkwijze
Stap1
Voor deeg: Melk, water, suiker en gist samen mengen in een deegkom en daarna 10 min laten staan.
Stap2
Nu de olie, losgeklopte eiwit, yoghurt en zout erbij mengen. Vervolgens de bloem erbij, dan in kneedmachine 10 min kneden. Doe in een kom, laat 1 uur rijzen.
Stap3
Haal bolletjes (even groot als een ei) uit. Laat ze 10 min afgedekt staan. Maak ze vervolgens plat tot rechthoek besmeer met beetje boter.
Stap4
Rol op tot lange rolletje. Laat opnieuw afgedekt 10 min staan.
Stap5
Rol dan elk rolletje uit tot dunne staaf +/_ dikte van je vinger. Neem 2 stuks. Rol die om elkaar heen. Het einde druk je aan elkaar vast.
Stap6
Eidooier mix: 2 eidooiers mengen met 1 eetlepel olie en 1 koffielepel azijn.
Besmeer ze nu met eidooiermix. Bestrooi ze vervolgens met beetje sesam.
Stap7
Bak ze in voorverwarmde oven af op 175 gr totdat ze mooi goudbruin zijn +/_ 25 a 30 min ❤