Wortelcake wordt al sinds de middeleeuwen gemaakt, vooral wanneer suiker erg duur was, nam men wortels voor een zoete smaak in gebak. Wel is onduidelijk waar het nou precies vandaan komt, Groot Brittannië of Amerika. Het stond al jaren op mijn lijstje om uit te proberen, maar iets hield me tegen, ik weet niet wat… Nu dan eindelijk gemaakt en wat is ie lekker! Ik had wel een foutje gemaakt, de sinaasappelsap moest eigenlijk niet door het beslag, maar alleen door de monchou. Maar ik vind hem zo perfect, dus ik laat het recept zo.
De ietwat zurige monchou matcht mooi met de zoete cake (zonder de monchou zou ik hem zelf wat te zoet vinden), dus doe die er zeker op! Leuk is nog om te garneren met worteltjes van marsepein, maar die had ik niet in huis.
De wortels wel op de fijne rasp raspen, anders eindig je misschien met grote flinters in je cake.
Ingrediënten
- - 2 eieren
- - 225 gr lichtbruine basterdsuiker
- - 1 tl kaneel
- - Sap en rasp van 1 sinaasappel
- - 75 gr fijngehakte noten naar keuze (Ik heb amandelen gebruikt)
- - 150 ml zonnebloemolie
- - 200 gr bloem
- - 1 tl bakpoeder
- - 300 gr wortels
- Garnering:
- - 200 gr monchou
- - Paar eetlepels poedersuiker naar smaak
- - 1 el vers geperst sinaasappelsap
- - Eventueel marsepeinen worteltjes of walnoten
Werkwijze
Stap1
Mix de eieren met de suiker, kaneel en sinaasappelsap los. Mix dan de olie erdoor. Rasp de wortels op de fijne rasp en voeg toe. Mix dan bloem met bakpoeder erdoor en schep tenslotte de noten door het beslag.
Stap2
Giet in een ingevette vorm (rond van 28 cm of rechthoekig) en bak in een voorverwarmde oven van 175 graden voor 30-40 minuten.
Stap3
Laat afkoelen en haal uit de vorm. Meng ondertussen de monchou met de sinaasappelsap en meng er naar smaak poedersuiker door. Bestrijk de cake als hij is afgekoeld met de room, garneer met marsepeinen worteltjes of walnoten en snijd in stukken.
Je kunt ook twee lagen cake op elkaar leggen met de monchou ertussen en wat bovenop.