Ingrediënten
- 2 kilo vlees (voor 6-8 personen)
1 grote ui
2 tomaten
paar takjes kesbour/ma3dnous
1 theelepel peper
1 theelepel gember
halve theelpel paprikapoeder
beetje saffraan
zout
Flinke scheut olie
5 wortels
3 kweeperen, (Sfazjer)lepel suiker en theelpel kaneel
handje vol met gedroogde pruimen. beetje sesamzaadjes.
Werkwijze
Stap1
- Was het vlees en laat het uitlekken.
- Doe olie in de pan
- Leg het vlees in de pan en bak het om en om op laag vuur.
- Zout het vlees en voeg de saffraan erbij.
- Snij de ui door de helft en dan in dikke reepjes.
- Laat de ui glazig worden.
- strooi alle kruiden bovenop het vlees.(het vuur moet laag zijn).
- Ontvel 1 tomaat en snij deze in 8 blokjes.
- Hak de kesbour/mahdnouz fijn, strooi het op het vlees.
- Laat dit voor 10 minuten op laag vuur sudderen.
- Kook water en voeg netzoveel toe tot het vlees onderstaat.
- Lat het vlees voor ongeveer een uur tot 1, 5 uur koken.
- Was en snij de groenten.
- Rasp de wortels en snij deze in tweeën.
- Leg de wortels op het vlees en laat ze garen.
- Ontvel de andere tomaat en snij deze fijn boven op de groenten.
- Snij de kweeperen in 4-en en haal de binneste harde kern eruit.
- Kook de kweeperen in een pannetje met water gaar, voeg een lepel suiker en een theelepel kaneel toe en laat het water verdampen en laat ze carameliseren.
- Kook de pruimen totdat ze heel zacht zijn.
- Proef de saus van het vlees, voeg eventueel zout toe.
- Check met een mes of het vlees gaar is.
- Check dan ook de wortels.
- Voor het opdienen van het bord":
- Schep de wortles op een klein bordje.
- Strooi wat sesamzaadjes over de pruimen.
- Leg het vlees in een groot bord.
- Leg de wortels rond het vlees.
- Leg tussen elke wortel, een stuk kweepeer.en evnetueel een pruim.
- Bak een handvol pruimen en leg deze midden bovenop het vlees.
Bessah wa ragha!
Eet smakelijk.