Vis pastilla – Vis taart
2017-02-28- Keuken: Marokkaanse
- Gang:Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
- Vaardigheidsniveau: Normaal
- Toevoegen aan favorieten
Pastilla, Bastilla (ook bestilla of pastila) is een arabo-andalusisch Marokkaanse hartige gevulde taart, die wordt gemaakt van warqadeeg en verschillende vullingen kan hebben.
De benaming bastilla is afgeleid van het Spaanse woord ‘pastilla’, wat weer afgeleid is van het Latijnse woord ‘pastillum’. De ‘p’ is veranderd naar een ‘b’ omdat de letter ‘p’ niet voorkomt in het Arabisch. Het gerecht is ontstaan in het Spaanse Andalusië, en is beïnvloed door zowel de Arabische als de Spaanse eetcultuur. Tegenwoordig vormt bastilla een vast onderdeel van de Marokkaanse keuken, en wordt het gezien als een kenmerkend gerecht in de keuken van Fez.
De buitenkant van de bastilla is omgeven door een dun deeglaagje, dat ook wel ‘warqa’ wordt genoemd. De benaming ‘warqa’ betekent ‘blaadje’ in het Arabisch, en verwijst naar het dunne deeglaagje, dat vergeleken kan worden met een dun blaadje. Warqadeeg is een deegsoort die nog dunner is dan filodeeg.
De bastilla’s kunnen gevuld worden met allerlei verschillende vleessoorten en combinaties hiervan. De meest voorkomende vullingen zijn die van duif of kip met amandelen, en die met vis en zeevruchten. De bastilla wordt na het vullen afgebakken in de oven. Nadat de bastilla gebakken is, wordt deze besprenkeld met suikerpoeder en kaneel.
Bastilla is een feestelijk gerecht en wordt daarom vaak geserveerd voor gasten en op feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en geboortefeesten.
Ingrediënten
- Vulling:
- 500 gram visfilet ( koolvis panga filet etc..)
- 150 gram roze mini garnaaltjes of 500 gram garnalen of allebei
- 1 pak Filodeeg
- 1 rode paprika pakje
- mihoen ( hangt van je zelf hoeveel je wilt )
- 400 gram inktvis
- Marinade
- 1 klein bojse kesbour (Koriander)
- 1 klein bosje mehdnouz (peterselie)
- 2 tl Peper
- 1 tl Gember
- 1 tl l Paprikapoeder
- 1 tl Komijn poeder
- 1 thee glas zonnebloem olie
- Citroen
- Sambal
- 4 middel teentjes knoflook
- Zout
- Viskruiden of knor vis 2 blokjes
Werkwijze
Stap1
Snij de visfilet in middel stukjes niet te klein anders word het heel fijn tijdens het koken, vervolgens snij je ook de inktvis in ringen of halveringen, vervolgens ook de rode paprika in kleine blokjes . Daarna doe je de kruiden, koriander & peterselie, olie, knor of vis kruiden, knoflook teentjes in de blender totdat alles is gemengd en fijn is
Stap2
Neem een pan en doe daar de inktvis in omdat die het meest tijd nodig heeft om te bakken wanneer de vocht die eruit is gekomen is gedamd voeg je een beetje marinade toe en laat het kort bakken daarna doe je de garnalen bij en beetje marinade en laat het kort mee bakken vervolgens de paprika bij en vis filet en de overige marinade en blokje knor kort samen roeren en deksel erop laten prutelen totdat alles gaar is
Stap3
Vervolgens haal je met een spatel al het vis eruit en doe het dan in een vergiet je hebt dan vocht over in de pan doe daar dan de mihoen bij ongeveer 5 minuten laten koken en daarna eruit halen en knippen in kleine stukjes
Stap4
Vervolgens doe je de vis vulling in een meng kom en doe je beetje bij beetje de mihoen bij vervolgens wat sambal op wens en als je wilt ook nog wat gesneden groene olijfjes en surmi sticks kort samen alles mengen
Stap5
Bedek een bestillabakvorm met bakpapier en leg hierin 4 filovellen met de helft over de randen van de vorm heen. Besmeer met gesmolten boter en schep hierop de vulling Vouw de vellen naar binnen en leg er nog 2 velen bovenop. Vouw de overige randen onder en prik met een sate stokje in de pastilla zodat de de lucht eruit kan komen en de bovenste laag van de pastilla niet zal breken bak de pastilla op 200 graden 30 minuten met folie en daarna zonder folie tot hij goudbruin is. besaha!
Gemiddelde waardering
(3.6 / 5)
53 keer beoordeeld
Geplaatst door Marwan aan 19-04-2018
Kifesh???
Hoe zet je Knor in bastilla???