Rfisa – Trid , Lemssemmen in een kip saus, Dit is zo lekker!! Het is vooral leuk als er meerdere mensen zijn, om met zijn allen van te genieten.
Ingrediënten
- Voor de lemsemmen:
- 500 gram meel
- 300 ml water (lauwwarm)
- zout
- olijfolie/zonnebloemolie, ongeveer 1 soepkom
Voor de kip:
- 1 grote kip door de helft of in stukken goed schoongemaakt.
- 3 uien in sliertjes
- 2 theelepels Kurkuma, (gharkoum) geel/oranje is het..
- 1,5 theelepel peper
- 1 theelepel gember
- saffraan
- paar takjes kesbour/ma3dnous in een bosje gebonden..
- zout (saus moet wel redelijk gezout zijn)
- Olijfolie/zonnebloemolie
- 1/2 grote kool, je kan chinese kool nemen, maar gewone is ook lekker.
- Als je van knoflook houdt kan je 1 teentje raspen.
- Sambal als je van pittig houdt.
Werkwijze
Stap1
Begin met het kneden van het deeg. Kneed het deeg zeker 10 minuten. Doe het in een plastic zak en laat het rusten. Je kan het net zo lang van te voren maken en laten rusten als je zelf wilt.
Doe 3 eetlepels olie in een teiltje.
Voeg daaraan:
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel Kurkuma/gharkoum
- 1/2 theelepel gember.
- saffraan, zout
Smeer de kip hier mee in. Je kan de kip laten marineren voor een paar uur, maar als je haast hebt, mag het meteen in de pan. Doe de kip in de pan en laat deze op zacht vuur sudderen.
Snij de uien in slierten en voeg deze bij de kip.
Kruid alles weer met de overgebleven kruiden. (halve theelepel peper, 1/2 thl. gember, 1 thlp, kurkuma.)
Voeg net zo veel gekookt water toe, tot je kip onderstaat.
Snij de kool in 4-en of in 8-en, was deze goed. Je kan de koolstukken inbinden met keukentouw, maar los gaat ook goed. Doe de kool bij de kip en laat het goed garen.
Vorm mooi kleine bolletjes van het deeg. Besmeer je werkoppervlak goed met olie. Maak het rondje groot en flinterdun.
Vouw het deeg tot een halve maan. Vouw daarna de ene hoek naar de andere. Dan heb je een driehoek.
Werk zo alle bolletjes af en leg ze op een met olie besmeerde ondergrond, b.v. grote dienbladen.
Verwarm je pizzapan of koekepan op de middelste pan.
Bak de lemsemmen om en om, ze moeten niet bruin worden, het moet gaar zijn en licht gekleurd.
Stop ze in een doek en daarna in een plastic zak. Haal de lemsemmen uit elkaar en breek ze in stukjes.
Zet een couscouspan op en stoom de lemssemmenstukjes voor 5-10 minuten.
Doe de lemmsemen in een groot bord, schenk er ruim saus overheen en leg de kip bovenop, aan de zijkanten garneer je het geheel met de kool.
Eet smakelijk!!!
Tip: maak het gerecht wat pittiger met Sambal….