Sorma (gevulde druivenbladeren)
2006-10-03- Keuken: Turkse
- Vaardigheidsniveau: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Porties : 1
- Bereidingstijd : 25m
Ingrediënten
- vulling
500 gr. rundergehakt
4 water glazen rijst
2 uien
1 Turkse peper(sivri biber) groen
2 fijn gehakte tomaten
4 eetlepels zout
2 tl. paprikapoeder
2 tl. chili peoder
2 eetl. çemen (dit is een natte gekruide hoopje)
1 bos peterselie
4 eetlepels tomatenpuree
3 eetl. zonnebloemolie
1 kilo druiven bladeren
Werkwijze
Stap1
Hak de uien, sivri biber, tomaten en peterselie fijn. Doe alles in een grote kom, voeg hierbij ook de gehakt, rijst kruiden, zout, olie en het tomatenpuree toe. kneed dit met de handen goed samen. De druivenbladen goed wassen en kook ze eerst appart circa 30 min. in een pan met ruim water. Dit doe je omdat de druivenbladeren wat langer de tijd nodig heeft voordat het gaar is.
Vervolgens pak je een pan dat middel groot is. Hier doe je nog 5 eetl. zonnebloemolie in en 1 eetl. tomatenpuree, roer dit door elkaar. Pak verolgens 1 druivenblad, haal het steeltje eraf en vul op de lelijke kant van het blad de gehakt vulling. Het liefst niet te veel en rol het als een sigaar op. Plaats de opgerolde druivenbladeren laag voor laag in de pan. Als je alles hebt gehad en de pan is lekker vol ( let op Niet te vol maken want er gaat nog water in en die moet ruim boven de opgerolde druivenbladeren komen uitsteken). Het water eerst in een waterkoker koken en dan bij de druivenbladeren toevoegen. Laat dit ongeveer 1.5 á 2 uur op een zachte vuur koken. Als het goed gaar is kan je het serveren op een mooie platte bord. Als sausje kan je gebruiken: 1 fijne gestampte knoflook met een beetje zout en yoghurt. Dit serveer je appart in een kommetjes en zo kan je de sorma's dompelen in deze saus.
Eet smakelijk!
Gemiddelde waardering
(4.3 / 5)
7 keer beoordeeld
Gerelateerde recepten:
Info voedingswaarde
Deze informatie is per portie.
-
Vegetarisch
Nee -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Geplaatst door Juffie aan 03-10-2006
Als je wilt dat de bladen onderin de pan niet aanbranden kan je een laagje uien onderin de pan leggen.
En het is handig om een bord bovenop de bladen te leggen als je helemaal klaar bent. Ze zetten namelijk uit als ze koken (de rijst zet uit). Dat bord houdt dat een beetje tegen
Geplaatst door mamanissa aan 05-10-2006
deze maak ik welles , dan ook met gevulde uien en paprika en corgette erg lekker , maar ik snap niet waarom deze bij (deegwaren) hoort ?? het is gewoon een hoofdgerecht niks met deeg te maken
Geplaatst door nicjah aan 14-11-2006
hoi nuray ??ben je een schoonfamilie v gulzum terwijde ?je man is selami?jajaja deze gerecht heb ik van mijn turkse buurvrouw geproeft.lekkurrrrrrrrr
en sade lokum ook lekker wat ik lust maar niet te veel van is zoet.
nou tot ziens.
Geplaatst door Pink_paradise aan 08-02-2007
Lekker…!
Geplaatst door saidael aan 21-02-2007
hallo
waar kan ik die druiven bladeren kopen?
Geplaatst door Nuray aan 28-06-2008
Die druiven bladeren kan je kopen in een Turkse zaak
Geplaatst door Nuray aan 28-06-2008
Nee Nijiah ik ben geen schoonfamilie van gulsum
Geplaatst door saloua1977 aan 16-10-2008
ik heb pas de bladeren gekocht en zocht er een makkelijk recept bij ik hoop dat ze gaan lukken.
Geplaatst door I_M aan 16-12-2010
Hoii Nuray,
Ik heb een vraag; wat betreft die bord die je moet plaatsten (zie commentaar Juffie) moet dat vanaf het begin. Of nadat ze gaar zijn??