Sekerpare / Şekerpare is een heerlijke Turkse zoetigheid, wordt veel met ramadan gegeten na het eten. Normale Şekerpare is zonder die crèmevulling je kan er ook gewoon een hazelnoot of een amandel erop doen maar met die crème is het wat luxer 😀
Ingrediënten
- VOOR HET DEEG:
- * 1 kilo bloem
- * 200 gram zachte roomboter of margarine op kamertemperatuur
- * 1 glas poedersuiker
- * 2 eieren (1 eigeel /eidooier apart houden)
- * 1 pakje bakpoeder
- * 1 pakje vanillesuiker
- VOOR DE CRÈME:
- * 3 eetlepels gemalen pistachenoten of gemalen amandelen
- * 3 eetlepes gemalen walnoten
- * 1 ei
- VOOR DE SIROOP:
- * 3 glazen suiker
- * 3 glazen water
- * paar druppels citroensap
Werkwijze
Stap1
Verwarm je oven op 180 C.
Doe je bloem in een kom.
Doe daarna alle deegbenodigheden behalve 1 eigeel erbij.
Mix het deeg goed met de handen pak er stukjes net als een walnoot en doe daar met je grote duim diepe gaatjes in.
Stap2
Maak je crème: Doe alles bij elkaar als het te dik is doe er wat lauwwarme water bij en doe het in een spuitzak en spuit het in de gaatjes van het deeg. Bestrijk de randen met eigeel.
Stap3
Doe je koekjes in de oven.
Stap4
Maak ondertussen je siroop klaar doe de suiker, water en citroensap in een pan en laat jet ong. 5 minuten koken.
Bak de koekjes licht van kleur. Doe de siroop warm op de hete koekjes en doe er een dienblad erop laat het half uurtje trekken.