Schwarzwalder kirschtorte taart van chocoladebiscuitdeeg met kersen
2014-09-07- Keuken: Duitse
- Gang:Dessert, Snack
- Vaardigheidsniveau: Normaal
- Toevoegen aan favorieten
- Porties : 1
- Bereidingstijd : 45m
- Kooktijd : 30m
Deze Schwarzwalder kirschtorte taart is een overheerlijke taart van chocoladebiscuitdeeg met slagroom, kersen en chocoladeschaafsels. Je zou denken dat de taart uit het Duitse Zwarte Woud komt, maar dat is niet zo. Rond de jaren 30 waren er zoveel verschillende recepten voor de taart, dat zo’n 250 banketbakkers uit Berlijn besloten om 1 standaard recept te maken voor de taart met een aantal voorgeschreven ingrediënten of onderdelen. Dit recept voldoet daar niet helemaal aan, omdat ik geen alcohol gebruik.
Het is persoonlijk een van mijn lievelingsstaarten, ik ben dol op de combinatie van chocolade, room en kersen.
Ingrediënten
- - 4 eieren, gescheiden
- - 125 gr suiker
- - 40 gr cacao
- - 40 gr bloem
- - 40 gr maizena
- Vulling:
- - 1 pot kersen, uitgelekt (beetje sap bewaren)
- - 3 pakjes slagroom
- - 3 zakjes klopfix (slagroomversteviger)
- - 3 zakjes vanillesuiker
- - Verder:
- - 1 kleine reep pure chocolade
Werkwijze
Stap1
Klop de eiwitten met de helft van de suiker stijf (je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat het eruit valt of gaat schuiven). Klop de eigele met 4 eetlepels heet water en de rest van de suiker tot een dikke lichtgele crème.
Schep de eiwitten erop. Meng bloem, maizena en cacao en zeef dat erboven. Schep het dan door elkaar. Niet mixen of roeren!! Het moet luchtig blijven anders mislukt de taart!
Stap2
Schep in een ingevette springvorm van 26 cm en bak meteen in een voorverwarmde oven van 160 graden een half uurtje. Laat daarna afkoelen en verwijder de springvorm. Pas als hij hij helemaal is afgekoeld snijd je hem in 3 delen (“ronde plakken”).
Stap3
Klop voor de vulling de slagroom stijf met de klopfix en vanillesuiker. Bestrijk de onderste helft van de cake met de slagroom. Verdeel er dan wat uitgelekte kersen over en druk ze een beetje in de room.
Leg de middelste taarthelft erop en druk een beetje aan. Besprenkel deze helft met een beetje kersensap en strijk er room over. Doe de bovenste helft op de taart en druk weer een beetje aan.
Stap4
Bestrijk de bovenkant met slagroom en maak er toefjes op langs de rand. Druk hier een kersje in. De chocoladekrullen maak je door de chocolade te smelten (au bain marie). Strijk dit uit over een plaat of gladde snijplank.
Stap5
Laat hard worden en neem dan een kaasschaaf of een dunschiller. Haal die erover zoals je kaas schaaft of een wortel schilt en zo krijg je krullen. Versier hier de taart mee.
Gemiddelde waardering
(3.1 / 5)
8 keer beoordeeld