Ingrediënten
- Voor de vulling heb je nodig:
- gehakt
- kruiden
- rijst
- champignons
- fetakaas
- peterselie
- olijfolie
- uien
- hete peper of sambal
Voor het deeg heb je nodig:
meel
boter (gesmolten)
yoghurt
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 1,8 dcl water
- 1 eidooier
Werkwijze
Stap1
Vulling:
Kruid het gehakt naar smaak met peterselie, gehaktkruiden en eventueel Marokkaanse kruiden.
De uien en de champignons in kleine blokjes snijden en in een beetje olie koken, eventueel kruiden toevoegen en hete peper. Het gehakt toevoegen en als het gehakt gaar is de gekookte rijst toevoegen en na 1 min. het mengsel van het vuur halen en laten afkoelen. Eventueel nasikruiden toevoegen.
In de tussentijd maak je onderstaande deeg.
Deeg:
Smelt de boter en laat het afkoelen. Zeef de bloem en voeg hierbij bakpoeder en zout. Maak een kuiltje en voeg de boter, yoghurt en water. Alles roeren met een mes en vorm een bal en leg dat op een met meel bestoven blad.
Verdeel het deeg in vier bollen. Elke bol rol je met een deegroller uit en met een (soep)kom druk je er ronde vormpjes uit. Leg op elke rondje vulling, verkruimel fetakaas erover en bestrijk de randen met eidooier. Klap het deeg dicht en knijp er met je vingers in zodat je een mooi effect krijgt. Kerf er met een mes iets op zoals je op de foto kan zien.
Bestrijk de bovenkant met ei en plaats het in het midden van de oven.
De originele samosa’s worden gebakken in olie, maar persoonlijk vind ik ze in de oven lekkerder en niet zo vettig als in olie. Als je ze toch in olie wilt bakken dan moet je ze niet met ei bestrijken. Je kan de vulling ook vervangen door kip met groentes, shoarma of visgehakt.