Het is weer oliebollentijd! Dit is een echt oud familierecept, mijn vader maakt ze zo elk jaar en ze zijn heerlijk. Je kunt de sukade, krenten en rozijnen weglaten als je daar niet van houdt. Persoonlijk vind ik ze juist lekker met alles erin.
Ingrediënten
- 1 kg meel
1 l melk
2 blokjes verse gist (84 gr)
300 gr rozijnen
150 gr krenten
1 potje/bakje sukade (Baukje) -- hoeft niet als je het niet wilt
3 el witte basterdsuiker
Sap van 3 citroenen
Olie om te bakken
Werkwijze
Stap1
Meng de gist met de suiker en laat het een soort bruin mengsel worden. Meng bloem met de melk goed. Voeg de gist toe en meng er goed door. Dit kan je allemaal het beste in een emmer doen.
Voeg de citroensap, rozijnen, sukade en krenten toe en schep dit erdoor. Doe dan een theedoek over de emmer en zet hem op de verwarming of een andere warme plaats en laat een uur rijzen.
Doe ondertussen de olie in een grote pan met dikke bodem (ik gebruik altijd een braadpan, zo'n zwarte). Als het deeg bijna is gerezen verwarm je de olie.
Gebruik een grote en een wat kleinere lepel om bollen te maken: Je schept wat beslag op de grote lepel (niet te veel!!). Schuif het boven de olie met de kleinere lepel in een keer eraf. Wel snel eraf doen anders krijg je langgerekte dingen. Je kan ook een ijstang gebruiken, dan krijg je mooie ronde. Maar ik vind dit leuker. Dan zien ze er tenminste echt uit of je ze zelf gebakken hebt.
Laat ze bakken en draai ze af en toe om. Als ze mooi bruin zijn, eruit halen en af laten koelen.
Lekker met veel poedersuiker.