Oliebollen een echt oud familierecept
2015-12-28- Keuken: Nederlandse
- Gang:Dessert, Ontbijt, Snack
- Vaardigheidsniveau: Simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Opbrengst : 50 stuks
Het is weer oliebollen tijd! Dit is een echt oud familierecept, mijn vader maakt ze zo elk jaar en ze zijn heerlijk. Je kunt de sukade, krenten en rozijnen weglaten als je daar niet van houdt. Persoonlijk vind ik ze juist lekker met alles erin. Ik heb ooit eerder een recept geplaatst, maar ik ben erachter gekomen dat die niet helemaal compleet is, dus hierbij alsnog het juiste recept!
Ingrediënten
- Ingredienten voor 50 stuks:
- 700 gr bloem
- 700 ml melk
- 60 gr verse gist
- 200 gr rozijnen
- 100 gr krenten
- 100 gr sukade
- Sap + rasp van 2 citroenen
- 2 fijngesnipperde appels, liefst goudrenetten
- 6 gr zout
- 2 grote eetlepels witte basterdsuiker
Werkwijze
Stap1
Maak de gist aan met de suiker en laat dit even rusten. Meng ondertussen de bloem met de melk. Voeg dan het gistmengsel toe en meng goed. Dan de appel, rozijnen, krenten, sukade, citroensap/rasp en zout erbij en goed mengen. Laat dit afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen (bij voorkeur in een licht voorverwarmde en dan weer uitgeschakelde oven of op de verwarming). Zorg ervoor dat er geen tocht is!!
Stap2
Verhit 2 flessen zonnebloemolie in een grote pan en leg een opscheplepel en eetlepel klaar en een bakje heet water om de lepels tussendoor in schoon te maken. Schep wat beslag met de grote lepel op en schuif met de kleine lepel in de hete olie. Draai het vuur wat lager. Bak er ongeveer 9 of 10 tegelijk (afhankelijk van de grootte van je pan) en draai ze halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier.
* Je kunt ook een ijsschep gebruiken, maar ik vind juist die niet-perfecte vormen zo leuk, dan zien ze er echt zelfgebakken uit.
Andere oliebollen recepten:
Gemiddelde waardering
(5 / 5)
1 keer beoordeeld