Oliebollen

2005-12-30
  • Porties : 50
Beoordeel dit recept:

Het is weer oliebollentijd! Dit is een echt oud familierecept, mijn vader maakt ze zo elk jaar en ze zijn heerlijk. Je kunt de sukade, krenten en rozijnen weglaten als je daar niet van houdt. Persoonlijk vind ik ze juist lekker met alles erin.

Ingrediënten

  • 1 kg meel
    1 l melk
    2 blokjes verse gist (84 gr)
    300 gr rozijnen
    150 gr krenten
    1 potje/bakje sukade (Baukje) -- hoeft niet als je het niet wilt
    3 el witte basterdsuiker
    Sap van 3 citroenen
    Olie om te bakken

Werkwijze

Stap1

Meng de gist met de suiker en laat het een soort bruin mengsel worden. Meng bloem met de melk goed. Voeg de gist toe en meng er goed door. Dit kan je allemaal het beste in een emmer doen.

Voeg de citroensap, rozijnen, sukade en krenten toe en schep dit erdoor. Doe dan een theedoek over de emmer en zet hem op de verwarming of een andere warme plaats en laat een uur rijzen.

Doe ondertussen de olie in een grote pan met dikke bodem (ik gebruik altijd een braadpan, zo'n zwarte). Als het deeg bijna is gerezen verwarm je de olie.

Gebruik een grote en een wat kleinere lepel om bollen te maken: Je schept wat beslag op de grote lepel (niet te veel!!). Schuif het boven de olie met de kleinere lepel in een keer eraf. Wel snel eraf doen anders krijg je langgerekte dingen. Je kan ook een ijstang gebruiken, dan krijg je mooie ronde. Maar ik vind dit leuker. Dan zien ze er tenminste echt uit of je ze zelf gebakken hebt.

Laat ze bakken en draai ze af en toe om. Als ze mooi bruin zijn, eruit halen en af laten koelen.

Lekker met veel poedersuiker.

Deel dit recept met anderen

Ik ben Ellouisa, 31 jaar jong..

Meer van deze
Chef-kok »
Gemiddelde waardering

(4.5 / 5)

4.5 5 6
Beoordeel dit recept

6 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

    Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

  • Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

    Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Ja

Reacties (17)

  1. Geplaatst door karima aan 30-12-2005

    Olirbollen.Hhmmmmm lekkerste gerecht bij nieuwjaar

  2. Geplaatst door sami aan 30-12-2005

    oooooooooo dankje wel .ziet er lekker uit. maar ik heb nog een vraagje hoe lang moet moet je ze frituren

  3. Geplaatst door ellouisa aan 31-12-2005

    Uhm ik denk ongeveer 5 minuten per keer. Ik doe er 6 tegelijk. Maar meestal zie je het wel. Als ze mooi bruin zijn en de olie niet meer zo bubbelt.

  4. Geplaatst door Goegie* aan 31-12-2005

    Nou nou, ik ben enorm benieuwd! Ik heb helaas geen krenten, heb rozijnen gebruikt en heb geen sukade, ik heb er plots zon trek in! Ik zal zeker laten weten hoe het smaakt.. 🙂

  5. Geplaatst door ellouisa aan 31-12-2005

    is goed goegie!! Sukade hoeft er niet perse in, maar ik vind het wel lekker. Ik vind oliebollen zonder krenten en rozijnen zo smakeloos 😀 ben benieuwd hoe ze smaken 😀

  6. Geplaatst door Goegie* aan 31-12-2005

    Nou ze zijn klaar..ze zien er echt heel goed uit Masha Allah! Had het zelf niet verwacht met alleen maar rozijnen, maar er ontbreekt iets aan, ik weet niet precies wat…..??!! Ze lijken niet zoet genoeg ofzo.. En ze zijn een klein beetje krokantjes, moeten ze niet heel zacht zijn? En wat is sukade trouwens? Anywaysss ik ga smullen, want lekker zijn ze best met veel poedersuiker! 🙂

  7. Geplaatst door Goegie* aan 31-12-2005

    En ze smaken precies nog een beetje naar deeg..zo verse deeg! Wat een verhaal.. 😉

  8. Geplaatst door ellouisa aan 31-12-2005

    Hoi meid, ben blij dat ze gelukt zijn :)In deze oliebollen zit geen suiker, maar je krijgt een beetje zoete smaak door alle krenten , rozijnen en sukade. Ik weet niet precies wat sukade nou is, maar het zijn kleine gele stukjes. Je hebt in de supermarkt zo’n potje van baukje. Als dat erin zit vind ik ze heerlijk, wat poedersuiker erbij en smullen 😀 Aan het begin zijn ze krokant aan de buitenkant, maar je moet ze af laten koelen dan zijn ze lekker zacht. Ik vind ze persoonlijk koud nog lekkerder 😀
    Eet ze!

  9. Geplaatst door Goegie* aan 31-12-2005

    je hebt helemaal gelijk, ze zijn nu heel zacht en echt lekker luchtig.. Ik ga het eens proberen met sukade Insha Allah! Ik denk dat het komt doordat er aleen rozijnen in zitten maar dat maakt niet uit.. Want ze zijn zeker te eten! In ieder geval enorm bedankt voor het receptje en jij smul ze met de familie! Die Filo kipfilet rolletjes zien er ook verrukelijk uit! 😉 Kusjes

  10. Geplaatst door ellouisa aan 01-01-2006

    thanx goegie!! (K) ben blij dat ze toch nog lekker zijn geworden 🙂 Nog een gelukkig nieuw jaar trouwens, moge 2006 je vel geluk en gezondheid brengen xxx ellouisa

  11. Geplaatst door sami aan 12-01-2006

    heeeeeeeeeeee het was gelukt ik was helemaal vergeten te zeggen maar ze waren zoooooo lekker dankje.

  12. Geplaatst door ellouisa aan 12-01-2006

    graag gedaan hoor sami, ben blij dat ze lekker waren 🙂

  13. Geplaatst door amina12 aan 19-11-2006

    hmmmmmmmm ziet der heerlijk uit heb het wel eens gegeten met rozijnen dan is het sow lekker bedankt

  14. Geplaatst door kadilin aan 31-12-2007

    Bissmillah!dit is zeker een oudhollandsch recept. Ook mijn oma en ouders bakten ze zo en ook ik doe het op dezelfde manier. Als ik geen sukade heb doe ik er hele kleine stukjes appel in ook dat geef een frisse smaak. Ik woon nu 10 jaar in Marokko en ook daar bak ik ze elk jaar op oudejaarsdag. We vieren hier wel niet echt oud en nieuw maar toch een traditie van huis uit is altijd leuk!!! In mijn familie van vaders kant was het traditie dat mijn ooms die dag bergen oliebollen bakten en het leuke is dat mijn oudste broer (55 jr) dat ook nog steeds doet voor zijn gezin. Benieuwd wat zijn zoons later zullen doen. hmmmmm ga lekker de oliebollen opeten, die ik vandaag heb gebakken

  15. Geplaatst door ummsalman aan 16-12-2008

    ik heb altijd 1 groot probleem met oliebollen. Je bakt een hele berg en na een dag worden ze taai! wat kun je hier aan doen!?

  16. Geplaatst door sadiye aan 16-12-2008

    ja bij mij ook 🙁

  17. Geplaatst door kadilin aan 10-03-2010

    gewoon even in een voorverwarmde oven oppeppen, smaken dan weer lekker hoor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.