Mrouzia is een belangrijk gerecht uit de Marokkaanse keuken. Het gerecht wordt bereid in een tajine, een aardewerken stoofpot. Het bevat zowel zoete als zoute ingrediënten, zoals vlees en een kruidenmengsel (ras el hanout) met honing, kaneel en amandelen. Mrouzia is een van de traditionele gerechten die gegeten wordt tijdens het islamitische Offerfeest. Het wordt vaak gemaakt van lamsvlees van dieren die ritueel geofferd zijn tijdens het feest.
Ingrediënten
- - 2 kg lamsvlees
- - 1 ui
- - 1 teentje look
- - 1/2 bosje koriander
- - Zonnebloemolie
- - Verse gember
- - 1/2 tl kaneel
- - 1 el suiker
- - 1 tl peper
- - Olijfolie
- - Snufje saffraan
- - Snufje komijn
- - Zout
- Uien en rozijnen saus:
- - Rozijnen
- - 2 uien
- - Kaneel
- - Suiker
- - 1 el honing
- Verder:
- - Amandelen
Werkwijze
Stap1
De koriander in de hakmolen fijn hakken samen met olijfolie, zonnebloemolie, verse gember, 1/2 theelepel kaneel, 1 theelepel peper, zout, tikje saffraan, tikje komijn en 1 eetlepel suiker.
Stap2
Doe wat olie in een pan en fruit hierin je uimengsel. Doe vervolgens het vlees erin en braad het bruin. Voeg de kruiden toe en laat het 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Voeg daarna kokend water toe tot je vlees net onder staat. Kook het vlees gaar.
Stap3
Uien en rozijnen saus:
Kook de rozijnens 15 minuten en giet je ze af. Neem 2 uien en pel deze. Snijd ze in maantjes en bak ze aan in wat olie. Voeg hierbij wat jus van het vlees (een halve soeplepel, die lepel waarmee je harira in de kommetjes doet), wat kaneel en suiker. Voeg als laatst de rozijnen toe. Laat de saus indikken en haal van het vuur. Voeg een eetlepel honing toe en roer nog eens goed door.
Stap4
Bak wat amandelen en zet deze opzij. Alles is nu klaar om op te dienen!