Ingrediënten
- - 4 wortelen
- 2 uien
- - 2 courgettes die je in zeer kleine stukjes moet snijden en er 1 van apart moet houden
- - 1 a 2 vastokende aardappelen
- - 1 kop vol (de hele nacht in water) geweekte kikkererwten, al dan niet zonder velletje
- - 2 bij voorkeur zachte rijpe (vlees-)tomaten
- - 7 eetlepels bulgur (Turkse winkel)
- - 2 eetlepels zonnebloemolie
- - 1 eetlepel tomatenpuree zout en peper naar smaak
- - 1 dessertlepel komijnpoeder
- - 1/2 dessertlepel kaneelpoeder
- - 1/2 dessertlepel thijm (naar keuze)
- - 1 bosje fijngehakte koriander
Werkwijze
Stap1
Verhit in een kookpan de olie en fruit daarin de fijngehakte uien aan met wat zout.
Voeg alle groenten in blokjes gesneden toe (behalve 1 in zeer kleine stukjes gesneden courgette tot het einde van de kooktijd), de specerijen en driekwart van de fijngehakte koriander. Bedek met water en breng aan de kook.
Stap2
Zet het gas na 30 minuten koken uit, haal de gekookte kikkererwten uit de soep (dat gaat gemakkelijk, want ze zakken naar de bodem) en houd die apart.
Stap3
Pureer de soep met een staafmixer of doe ze in een blender of keukenmachine. Doe de soep weer in de pan en doe er weer de kikkererwten bij. Controleer of er genoeg zout/peper in de soep zit, voeg evt nog wat water toe als de soep te dik is en doe er ook de zeer klein gesneden stukjes apart gehouden courgette bij.
Stap4
Breng de soep opnieuw aan de kook, strooi er de bulgur bij en kook zachtjes al roerend 10 minuten door.
Dien de soep op in mooie soepkommen, bestrooid met wat verse koriander en wat citroensap en serveer daarbij grote stukken Marokkaans brood of knapperig stokbrood.