Tajine met sardientjes – Authentiek Marokkaans recept

2024-11-18
  • Opbrengst : 1 tajine
  • Porties : 4 personen
  • Bereidingstijd : 15m
  • Kooktijd : 40m
  • Klaar in : 55m
Beoordeel dit recept:

Tajine met sardientjes

is een traditioneel Marokkaans gerecht dat de smaken van de Middellandse Zee perfect combineert. Het gerecht wordt bereid met verse sardientjes, een van de populairste vissoorten in Marokko, en een heerlijke mix van kruiden, tomaten, en citroen. De sardientjes worden gekruid met charmoula, een klassieke Marokkaanse marinade, en langzaam gekookt in een tajine, waardoor alle smaken goed samenkomen. Deze tajine is niet alleen rijk aan smaak, maar ook gezond en voedzaam.
Of je nu een visliefhebber bent of gewoon de Marokkaanse keuken wilt ontdekken, dit gerecht is een must-try. Het is ideaal voor een familiediner of een feestelijke gelegenheid. Serveer deze tajine met vers Marokkaans brood om de heerlijke saus op te nemen en maak de maaltijd compleet met een frisse salade. Tajine met sardientjes brengt de authentieke Marokkaanse keuken rechtstreeks naar je tafel.

Ingrediënten

  • 800 g verse sardientjes, schoongemaakt
  • 3 grote tomaten, geraspt
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • 1 bosje koriander en peterselie, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 2 citroenen (1 in schijfjes, 1 voor het sap)
  • 50 g olijven
  • 4 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zwarte peper
  • Zout naar smaak

Werkwijze

Stap1

Maak de charmoula door de koriander, peterselie, knoflook, paprikapoeder, komijn, kurkuma, zwarte peper, zout, citroensap en 2 el olijfolie te mengen. Marineer de sardientjes in deze charmoula en zet ze apart.

Stap2

Verhit 2 el olijfolie in de tajine. Fruit de uien tot ze glazig zijn. Voeg de geraspte tomaten, een snufje zout en de helft van de charmoula toe. Laat dit 10 minuten sudderen.

Stap3

Leg de gemarineerde sardientjes netjes op de saus. Voeg de citroenschijfjes en olijven toe. Dek de tajine af en laat het gerecht 30–40 minuten zachtjes koken op laag vuur.

Stap4

Controleer af en toe of de saus niet te droog wordt. Voeg indien nodig een beetje water toe.

Serveer tip:

Serveer de tajine met warm Marokkaans brood om de rijke saus op te nemen. Voeg een frisse salade toe van komkommer en tomaat voor een evenwichtige maaltijd. Een glas muntthee maakt de ervaring compleet!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(5 / 5)

5 5 1
Beoordeel dit recept

1 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Authentieke Marokkaanse couscous met vlees en uien-rozijnensaus, gepresenteerd op een schaal met verse koriander en amandelen

    Couscous met vlees en uien-rozijnensaus

  • Marokkaanse kefta tajine met gehaktballetjes, tomatensaus en olijven, geserveerd in een traditionele tajine.

    Marokkaanse Kefta Tajine met Tomatensaus en Olijven

  • Marokkaanse Kip Tajine met ingemaakte citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Kip Tajine met Citroen en Olijven

  • Marokkaanse Zeebaars Tajine met citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Zeebaars Tajine met Citroen en Olijven

  • Marokkaanse Vlees Tajine met Pruimen en Amandelen

    Marokkaanse Vlees Tajine met Pruimen en Amandelen

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Calorieën

    250
  • Eiwitten

    22 g
  • Vetten

    12 g
  • Koolhydraten

    8 g

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.