Ingrediënten
- 1 kilo lams schouder of bout (zonder bot )
30 gram boter (+ 15 gram extra )
1 ui (fijn gesnipperd)
1 theelepel gemalen gember
1 theelepel gemalen kaneel
Half theelepel (vers) gemalen peper
55 gram gedroogde dadels (ontpit en gehakt)
1 mespunt saffraandraadjes
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels honing
200 gram verse of dessert dadels (met pit)
Half ingemaakte citroen
40 gram amandelschaafsel
1 theelepel zout
Werkwijze
Stap1
Snijd het vlees in stukjes van ongeveer 2 1/2 halve centimeter
Smelt de boter op laag vuur en fruit de ui tot hij zacht is.
Doe de gember, kaneel en zwarte peper erbij en laat het 1 minuut mee bakken.
Zet het vuur hoog en doe het vlees erbij, bak tot het begint te verkleuren.
Zet het vuur weer laag en doe er dan ongeveer 3 liter water, de gehakte dadels, saffraan en 1 theelepel zout bij.
Alles ongeveer anderhalf uur laten stoven.
Wel af en toe roeren om te zorgen dat de saus niet aanbrandt terwijl de dadels tot moes koken !!!
Roer dan de honing en het citroensap er door en als je wil nog wat peper en zout.
Verdeel de hele dades erover en doe de deksel op de tajine.
Laat het ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken, tot de dadels zijn opgezwollen.
Spoel intussen de ingemaakte citroen af en verwijder het vruchtvlees en de vliesjes.
Laat dan de schil uitlekken dep hem daarna droog met een schone theedoek.
Snijdt de citroenschil in dunne reepjes.
Smelt dan de extra boter en bak dan de amandelen lichtbruin (in een koekenpan).
Meteen daarna uit de pan halen om te zorgen dat ze niet te donker worden !!
Strooi op het allerlaatst de geschaafde, lichtbruin gebakken amandelen over de tajine.
De Tajine heet serveren !!