Ingrediënten
- - 1 hele kip ( +/- anderhalf kilo)
- anderhalf soepkom peterselie (ma3dnous), fijn gehakt
- 750 gram fijngehakte ui (maar niet TE fijn)
- halve theeglas suiker (niet de grote Marokkaanse theeglazen, maar de gewone (moet ook niet te klein zijn))
- kaneel
- zwarte peper
- kurkuma (wij koken nooit met gekleurde safraanpoeder, maar gebruiken kurkuma daarvoor in de plaats)
- safraandraden
- 250 gram boter (roomboter he, geen margarine)
- zout
- 4 eieren
- amandelen
- suiker
- kaneel
- filodeeg
- 1 losgeklopte ei
Werkwijze
Stap1
- Kip in stukken snijden.
- Doe alles in een pan: kip, peterselie, ui, suiker, kaneel, zwarte peper, kurkuma, saffraandraden, boter en zout
- Eerst op een hoog vuur zetten. Als je ziet dat het begint te borrelen, dan moet je het vuur heel laag zetten en zo laten koken.
- Tijdens het koken moet je natuurlijk wel af en toe roeren, proeven en misschien wat meer specerijen toevoegen.
- Als de kip gaar is, haal je deze uit de pan. Botten verwijderen.
- Dan ga je de charmila/saus die over is gebleven verder goed koken (zjammer) op hoog vuur zodat deze indikt. Dus zodanig laten koken dat bijna al het water verdampt. Je moet het goed in de gaten houden en regelmatig roeren zodat het niet aanbrandt. Maar hoe weet je dat het vocht verdampt is? In de eerste plaats moet je zo weinig mogelijk vocht zien. En als het goed is, zie je ook dat de saus dikker oogt. En als je niet roert dan zie je geen vocht/water meer (of heel weinig) en alleen maar vet (gesmolten boter in dit geval).
- Als de charmila/saus ingedikt is, voeg je de vier eieren toe (vuur middelmatig), heel goed en snel roeren zodat er geen eierklonten ontstaan. Als je ziet dat de eieren gestold zijn, dan zet je het vuur uit.
- Amandelen in gekookt water zetten (amandelen niet in water koken, maar alleen water aan de kook brengen. Zodra deze gekookt is, haal je em van het vuur en doe je de amandelen erin), amandelen pellen en frituren in olie (niet in een friteuse ofzo, maar gewoon in een pannetje).
- Zodra amandelen gefrituurd zijn: laten afkoelen en vervolgens grof hakken. Tot slot doe je suiker en kaneel door de grofgehakte amandelen.
- De olie waarin de amandelen zijn gefrituurd gooi je niet weg, maar heb je straks nog nodig.
- Vervolgens ga in een ronde ovenblad de bestilla in elkaar zetten.
- Eerst besprenkel je het ovenblad met de olie waarin de amandelen zijn gefrituurd.
- Het is een beetje lastig om uit te leggen hoe je precies die filobladen moet leggen, maar je moet gewoon een beetje je creativiteit gebruiken. Door middel van een losgeklopte ei ga je de bladen aan elkaar plakken.
- Nadat je het overblad hebt belegd met filobladen, begin je eerst met de charmila. De bodem beleg je dus daarmee. Als je daarmee klaar bent dan ga je op deze charmila weer een filoblad leggen. Daarop komt de kip. Als je klaar bent met de kip dan ga je deze goed besprenkelen met de olie waarin je de amandelen hebt gebakken. Waarom? Dat zorgt ervoor dat het filoblad goed bakt en niet rauw blijft. Als je klaar bent bent met de kip dan leg je daarop ook een filoblad. Je legt daarop de amandelen en besprenkelt deze ook met de olie. Vervolgens werk je het goed af (is moeilijk uit te leggen hoe). Maar als je bezig bent dan moet je niet vergeten om de filobladen door middel van ei aan elkaar te plakken.
- Als je klaar bent dan besprenkel je de gehele bestilla (de buitenkant dus) goed met de olie. Als je deze gaat bakken dan moet je de bestilla nog bestrijken met een losgeklopte ei.
- Niet op een hoge temperatuur in de oven bakken, maar op 180/190 graden.
- Als de bestilla klaar is dan garneer je deze met poedersuiker en kaneel.