Ingrediënten
- Het vlees:
- 1 schouder van het lam in twee stukken gehakt (vraag je slager dit te doen.)
- 1 grote ui
teentjes knoflook
- 3 1/2 schepje zout
- 3 schepjes curry of Hindoestaanse kerrie masala, maar geen Hollandse kerrie)
curry en masala lijken het meest op de Arabische gele ''baharat'' die meestal gebruikt wordt maar als je wel dit kruid hebt dan moet je dat gewoon gebruiken, hier in London
verkopen ze het wel en toen ik in Holland woonde kocht ik het van de digros, het is een grote zak en daar op staat masala, of anders in de toko of Hindoestaanse winkel kopen.
- 1/2 schepje zwarte peper
- 3 laurier blaadjes
- 6 kruidnagels
- half kaneel stokje of anders 1/3 schepje kaneelpoeder
hele groene kardemom
- paar saffraan draadjes
koppen basmati rijst.
Werkwijze
Stap1
Asalaam aleikum,
Koozy
Dit gerecht bestaat uit schouder van een lam rijst dat in het water (bouillon van het vlees gekookt is). En ik heb er dakhous bij gemaakt en aardappel hashoe (ja ik weet dat dit in andere talen heel iets anders is, maar in het midden oosten betekent het zo iets als vulling). De recepten voor de dakhous en hashoe staan onder dit recept en als je het volle effect van dit recept wil hebben moet je dat er gewoon bij maken, je kunt het makkelijk van te voren maken en warm het op voor dat je alles serveert.
Dit recept is dus alleen de koozy. Ik heb in een andere pagina het recept van de dakhous en hashoe.
Doe in een grote pan genoeg water, doe het vlees erin, en alle kruiden, snij de ui in 4 stukken of helemaal heel, en doe er 4 knoflook teentjes in door de helft gesneden, laat dit nu op hard vuur doorkoken voor ongeveer 1 uurtje.
Neem ongeveer 4 koppen rijst basmati rijst en was het 3 of 4 keer elke keer het water veranderen, laat het dan in een grote pan en laat het weken in water (dit mag ook in een grote kom).
Totdat het vlees klaar is. zet dan het vlees zachter voor nog een uurtje tot anderhalf uurtje of totdat het vlees goed zacht is maar niet zo zacht zodat het van het bot afvalt.
Als het vlees klaar is laat je alles uitlekken in het vergiet, maar vang wel het vocht op in een andere pan onder het vergiet.
Doe het vlees in een oven schaal met een beetje olie en half kopje van het vocht of minder, doe de oven aan op 200 graden en laat het bruin en knapperig worden.
Terwijl je het vlees aan het braden bakken (whatever you may call it), zet je nu de pan weer op hoog vuur en doe er 500 ml water bij, als je gele rijst wilt kun je er nu wat tumeric of kurkuma bij doen.
Als het water kookt, giet je de rijst af (die je hebt laten weken) en doe het in het bouillon. Laat koken tot het half gaar is. Giet dan de rijst af. Doe in een klein koekepannetje, 1 kop olie en laat het heel heet worden, maar niet dat het rookt.
Doe wat van de hete olie onder in de pan en leg nu de rijst erboven op, sprenkel er wat saffraan draadjes over (heel klein beetje hoor), giet nu de rest van het olie over de rijst als het goed is hoor je het knisperen.
Zet het vuur op het laagste, en sprenkel er 1/4 kop water overheen. doe de deksel op de pan en laat het even stomen, tot je een gaar korrel hebt.
Doe de rijst op een schaal en decoreer met de hashoe en leg het vlees erboven op, serveer de dakhous ernaast.
Ook lekker is een salade erbij.
PS: je denkt misschien schepjes? Wat is dat? Nou ik gebruik die schepjes die je krijgt bij melk voor baby's.
Ziet er zo uit:
Bon a petit!
Masalama
sam
Ik heb er dakhous bij gemaakt, het recept vindt je hier:
Link: Dakhous
En aardappel hashoe, vindt het recept hier: Aardappel hashoe voor je rijst
Ja ik weet dat dit in andere talen heel iets anders is, maar in het midden oosten betekent het zo iets als vulling. De recepten voor de dakhous en hashoe staan onder dit recept en als je het volle effect van dit recept wil hebben moet je dat er gewoon bij maken, je kunt het makkelijk van te voren maken en warm het op voor dat je alles serveert.
Dit recept is dus alleen de koozy. Ik heb in een andere pagina het recept van de dakhous en hashoe.