Ingrediënten
- Voor het deeg:
500 gram fijn gemalen walnoten
300 gram suiker
2 a 3 eiwitten
Voor het glazuur
250 ml. water
62 gram kristalsuiker
1 eiwit
1 eetlepel oranjebloesemwater of rozenwater
1 eetlepel citroensap
ongeveer 700 a 800 gram poedersuiker
kleurstof en/of smaakstof naar keuze
halve walnoten voor decoratie (of zilveren parels, suikerbloemetjes, etc. naar keuze).
Werkwijze
Stap1
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Vermeng de fijngemalen walnoten met de suiker en voeg daar beetje bij beetje de iets losgeklopte eiwitten aan toe tot er een samenhangend deeg ontstaat.
Bestuif een werkplek met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm.
Steek daar koekjes uit met een uitsteekvormpje naar keuze.
Je kunt ook kleine balletjes maken van het deeg en die iets plat maken.
Leg de notengebakjes op een met bakpapier belegde bakplaat en zet die ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven (af en toe kijken of het niet te donker wordt).
Haal het gebak uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Maak het glazuur:
Breng in een pannetje het water aan de kook met de kristalsuiker, het oranjebloesemwater en het citroensap en laat het een beetje dik worden.
Neem van het gas af en laat afkoelen.
Roer er vervolgens het eiwit en daarna beetje bij beetje de poedersuiker doorheen tot een glanzend glazuur ontstaat.
Roer er naar keuze kleurstof en/of smaakstof doorheen of laat het glazuur gewoon wit.
Doop elk afgekoeld gebakje in dit glazuur en versier met een walnoot, een zilveren pareltje of een suikerbloemetje.