Iedereen is dol op mijn kipbastilla.. Wie het niet gelooft.. probeer het maar eens!!
Ingrediënten
- - 1 grote kip
- 8-10 uien
- 6-8 eieren
- half bosje kesbour (koriander)
- half bosje mahdnouz (peterselie)
- 100 gram boter
- kaneel
- peper
- gember
- ras elkhanout
- saffraandraadjes, of saffraan
- zout
- 400 gram ontvelde en in olie gebakken amandelen. (mag ook minder, als je er niet zo van houdt)
- poedersuiker
- 1 pak filobladerdeeg
- gesmolten boter om het deeg te bestrijken
- 1 of 2 eigeel / eidooiers
- een grote ronde metalen ovenschaal
- bakpapier, alluminiumfolie
Werkwijze
Stap1
Snij de kip in stukken, goed wassen.
Smelt de boter in de pan.
Doe de kip bij de boter, zet het vuur laag.
Er komt steeds meer vocht vrij van de kip.
Bestrooi de kip met :
1 theelepel peper
1 theelepel gember
1, 5 theelepel kaneel
halve theelepel ras el-hanout
saffraan en zout.
Laat dit zachtjes sudderen, als er genoeg vocht is hoef je geen water toe te voegen.
Als er geen vocht is, een klein glaasje water erbij doen.
Pel de uien en snij deze in blokjes, niet te fijn en niet te grof.
Zodra de kip gaar is, de kip uit de pan halen.
Doe de gesnipperde uien terug in de saus.
Laat de uien voor 15-20 minuten garen.
Breek de eieren een voor een door de uien-saus, elke keer goed roeren, totdat je roerei krijgt.
Snij ondertussen de koriander (kesbour) + peterselie (mahdnouz) fijn.
Doe de kesbour bij de uien/eieren in de pan.
Laat al het vocht verdampen, of laat het in een vergiet of zeef uitlekken.
Snij de kip in stukjes, verwijder al het vel en de botten, let goed op de botjes!!
Bak de ontvelde amandelen in een laagje olie, goudbruin, kijk uit niet te lang, want dan worden ze bitter!
Maal de afgekoelde en uitgelekte amandelen in een keukenmachine, niet te grof en niet te fijn.
Doe 2 theelepels kaneel en 2 eetlepels poedersuiker door de gemalen amandelen.
Verwarm je oven voor op 200-250 graden, als je de bastilla meteen wil eten. Je kan de bastilla ook een dag van te voren maken, en dan in een grote plastic zak doen.
In vriezen kan ook, gewoon helemaal klaar maken, en afbakken, direct uit de vriezer, zonder te ontdooien.
Knip een rondje bakpapier en leg deze op de bodem van je bakplaat.
Leg 1 vel filodeeg in de schaal, de helft moet over de rand hangen, dus op je keukentafel vallen.
Besprenkel dit met de gesmolten boter
Leg het 2e vel, half over het 1e vel en ga zo door tot je geen bakvorm meer ziet. Vergeet niet elke keer de vellen te besprenkelen met gesmolten boter.
verspreid je kipvulling egaal over het filodeeg.
Daarbovenop de eieren en uien.
En eindig met de amandelen.
Vouw alle flappen filodeeg die over de rand hangen naar binnen over de vulling.( besprenkel met boter!)
Leg nu een filodeeg op de vulling en duw de overgebleven filo met je handen onder de bastilla.
Besprenkel met boter!
Ga zo door tot je een mooi ronde bastilla hebt.
Ik hou meestal een paar lagen filodeeg over.
Klop het eigeel los. bestrijk de bovenkant van de bastilla met eigeel voor een mooi kleurtje.
Knip nog een rondje van de bakpapier en leg deze bovenop de bastilla.
Bedek de bastilla met aluminiumfolie en doe deze in het midden van de oven op 200-250 graden.
Na 30-35 minuten, kan je de aluminiumfolie en het bakpapier eraf halen en de bastilla kan dan een mooi kleurtje krijgen.
Eet smakelijk, Bessaha warraha!!!