Heerlijke kipbastilla!!

2006-03-14
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 1:30 u
Beoordeel dit recept:

Iedereen is dol op mijn kipbastilla.. Wie het niet gelooft.. probeer het maar eens!!

Ingrediënten

  • - 1 grote kip
    - 8-10 uien
    - 6-8 eieren
    - half bosje kesbour (koriander)
    - half bosje mahdnouz (peterselie) 
    - 100 gram boter
    - kaneel
    - peper
    - gember
    - ras elkhanout
    - saffraandraadjes, of saffraan
    - zout
    - 400 gram ontvelde en in olie gebakken amandelen. (mag ook minder, als je er niet zo van houdt)
    - poedersuiker
    - 1 pak filobladerdeeg
    - gesmolten boter om het deeg te bestrijken
    - 1 of 2 eigeel / eidooiers
    - een grote ronde metalen ovenschaal
    - bakpapier, alluminiumfolie

Werkwijze

Stap1

Snij de kip in stukken, goed wassen.

Smelt de boter in de pan.

Doe de kip bij de boter, zet het vuur laag.

Er komt steeds meer vocht vrij van de kip.

Bestrooi de kip met :

1 theelepel peper

1 theelepel gember

1, 5 theelepel kaneel

halve theelepel ras el-hanout

saffraan en zout.

Laat dit zachtjes sudderen, als er genoeg vocht is hoef je geen water toe te voegen.

Als er geen vocht is, een klein glaasje water erbij doen.

Pel de uien en snij deze in blokjes, niet te fijn en niet te grof.

Zodra de kip gaar is, de kip uit de pan halen.

Doe de gesnipperde uien terug in de saus.

Laat de uien voor 15-20 minuten garen.

Breek de eieren een voor een door de uien-saus, elke keer goed roeren, totdat je roerei krijgt.

Snij ondertussen de koriander (kesbour) + peterselie (mahdnouz) fijn.

Doe de kesbour bij de uien/eieren in de pan.

Laat al het vocht verdampen, of laat het in een vergiet of zeef uitlekken.

Snij de kip in stukjes, verwijder al het vel en de botten, let goed op de botjes!!

Bak de ontvelde amandelen in een laagje olie, goudbruin, kijk uit niet te lang, want dan worden ze bitter!

Maal de afgekoelde en uitgelekte amandelen in een keukenmachine, niet te grof en niet te fijn.

Doe 2 theelepels kaneel en 2 eetlepels poedersuiker door de gemalen amandelen.

Verwarm je oven voor op 200-250 graden, als je de bastilla meteen wil eten. Je kan de bastilla ook een dag van te voren maken, en dan in een grote plastic zak doen.

In vriezen kan ook, gewoon helemaal klaar maken, en afbakken, direct uit de vriezer, zonder te ontdooien.

Knip een rondje bakpapier en leg deze op de bodem van je bakplaat.

Leg 1 vel filodeeg in de schaal, de helft moet over de rand hangen, dus op je keukentafel vallen.

Besprenkel dit met de gesmolten boter

Leg het 2e vel, half over het 1e vel en ga zo door tot je geen bakvorm meer ziet. Vergeet niet elke keer de vellen te besprenkelen met gesmolten boter.

verspreid je kipvulling egaal over het filodeeg.

Daarbovenop de eieren en uien.

En eindig met de amandelen.

Vouw alle flappen filodeeg die over de rand hangen naar binnen over de vulling.( besprenkel met boter!)

Leg nu een filodeeg op de vulling en duw de overgebleven filo met je handen onder de bastilla.

Besprenkel met boter!

Ga zo door tot je een mooi ronde bastilla hebt.

Ik hou meestal een paar lagen filodeeg over.

Klop het eigeel los. bestrijk de bovenkant van de bastilla met eigeel voor een mooi kleurtje.

Knip nog een rondje van de bakpapier en leg deze bovenop de bastilla.

Bedek de bastilla met aluminiumfolie en doe deze in het midden van de oven op 200-250 graden.

Na 30-35 minuten, kan je de aluminiumfolie en het bakpapier eraf halen en de bastilla kan dan een mooi kleurtje krijgen.

Eet smakelijk, Bessaha warraha!!!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.2 / 5)

4.2 5 114
Beoordeel dit recept

114 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Een Marokkaanse tajine met sardientjes, tomatensaus en kruiden, geserveerd in een traditionele aardewerken schaal.

    Tajine met sardientjes – Authentiek Marokkaans recept

  • Authentieke Marokkaanse couscous met vlees en uien-rozijnensaus, gepresenteerd op een schaal met verse koriander en amandelen

    Couscous met vlees en uien-rozijnensaus

  • Marokkaanse kefta tajine met gehaktballetjes, tomatensaus en olijven, geserveerd in een traditionele tajine.

    Marokkaanse Kefta Tajine met Tomatensaus en Olijven

  • Marokkaanse Kip Tajine met ingemaakte citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Kip Tajine met Citroen en Olijven

  • Marokkaanse Zeebaars Tajine met citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Zeebaars Tajine met Citroen en Olijven

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reacties (48)

  1. Geplaatst door hind aan 15-03-2006

    Oh wauw, wat ziet hij er mooi uit. Heel erg bedankt voor het recept, ik ga het zeker proberen van het weekend. En…..hoe krijg jij dat mooie vormpje van poedersuiker erop?
    Masalama Hind

  2. Geplaatst door Rzinia aan 15-03-2006

    bij diverse heeft ellouisa een voorbeeld gegeven hoe zij het doet. ze doet het met papier. je kan gaan kijken.

  3. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 15-03-2006

    Hind, je kan he sjabloontje bij de HEMA kopen!
    En dank voor het compliment, ik vind het er neit eens zo mooi uit zien.

    Ik had de bastilla niet voor visite maar gewoon voor mezelf en mijn zus,hij kan mooier.

  4. Geplaatst door hind aan 15-03-2006

    Ik ga deze weekend een sjabloontje kopen en proberen de bastilla te maken. Ik ben er niet zo goed in eerlijk gezegd, maar misschien met dit stap voor stap recept gaat het lukken. Insja Allah

  5. Geplaatst door hind aan 15-03-2006

    Ik ga deze weekend een sjabloontje kopen en proberen de bastilla te maken. Ik ben er niet zo goed in eerlijk gezegd, maar misschien met dit stap voor stap recept gaat het lukken. Insja Allah

  6. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 15-03-2006

    Hind, laat je dan horen of hij lekker was en of het gelukt is?

  7. Geplaatst door hind aan 16-03-2006

    Ik ga dit weekend zwoegen en laat maandag weten of het is gelukt insja Allah

  8. Geplaatst door ellouisa aan 16-03-2006

    JA die zocht ik 😀 Bedankt voor het recept, ga zo’n bakblik kopen en het gewoon eens proberen, kijken of het me lukt 🙂

  9. Geplaatst door Nacira aan 16-03-2006

    truttebel ik heb nooit je kipbastilla geproeft, schaam je!!! hmmmmm lijkt me heerlijk

  10. Geplaatst door kippetje aan 17-03-2006

    Meiden, ik ben een ramp in het vouwen van de bastilla.. Op de een of andere manier wil het me maar niet lukken!!! HELP MEEE!!!!

  11. Geplaatst door soulfa aan 19-03-2006

    ziet er heeeeeerlijk uit, ik ga m zeker een keer uit proberen.

  12. Geplaatst door mocro Gurl aan 19-03-2006

    stuur me aub de recept ik kan niet wachten om het te maken

  13. Geplaatst door chefkokkin aan 19-03-2006

    ziet er goed uit meid!!!!!!

  14. Geplaatst door hind aan 20-03-2006

    Ik heb ‘m dit weekend gemaakt en hij was in één woord HEERLIJK. Echt waar. Zelfs mijn man was enthousiast en die lust normaal alleen de bastilla van zijn moeder (je weet hoe mannen kunnen zijn, toch?!?). Dus, bedankt voor het recept Madame Cuisine!

  15. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 10-04-2006

    Hoi HIND, Wat leuk om te horen!
    Dit recept is zeker een topper, ik hbe het ooit geleerd op een min-kookcursus in Rotterdam,maar ik heb het een beetje aangepast naar mijn eigen smaak.
    Echt leuk dat je man het heerlijk vond, GOED gedaan meid!!

  16. Geplaatst door neshwaha aan 21-04-2006

    Salaam,

    waarom doe je een rondje bakpapier erbovenop? en ik heb het ook nooit bedekt met aluminiumfolie. Maar dat is wel een goed idee dat bedekken want dan gaart het eerst van binnen, het kleurtje komt later wel. Alleen dat bakpapier he, waarvoor is dat?

  17. Geplaatst door neshwaha aan 21-04-2006

    waarschijnlijk tegen het plakken ofzo…. bij mij scheurt de bovenste laag van de bestilla altijd, komt er nooit heel uit zoals op de foto hierboven.

  18. Geplaatst door ellouisa aan 25-04-2006

    Hoi meid, ik wil deze binnenkort gaan maken. Ik heb nu twee van die bakblikken gekocht: 1 grote van 37 cm doorsnede en een kleine van 28 cm doosnede. Welke moet ik hiervoor nemen? Of moet ik toch die middelste hebben van 33 cm?

  19. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 25-04-2006

    Hoi Ellouisa,

    Het maakt niet uit welke je neemt.
    Neem je een grote dan krijg je een grote bastilla die wat platter is.
    Neem je een klein vice versa, en dan heb je minder filodeeg nodig.
    Ga maar voor de middelste!

  20. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 25-04-2006

    Neswaha, klopt je gebruikt alluminiumfolie om alles goed te laten garen. Het bakpapierorndje gebruik je om het allu niet op je filodeeg te laten plakken.
    Probeer het op deze manier, misschien barst de bastilla dan niet.
    Succes en BEssaha! (jij ook ellouisa)

  21. Geplaatst door ellouisa aan 27-04-2006

    Bedankt lieverd, ik laat t je weten als ik het gemaakt heb, ik denk dat ik die kleine maak, het is maar voor ons met z´n tweeën. Maar misschien heb ik dan minder ingredienten nodig???

  22. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 27-04-2006

    Wat je kan doen is van dit recept 2 kleintjes te maken.
    Dan vries je 1 in.
    Maak ze alle 2 helemaal af, maar 1 doe je in de oven(om op te eten..)
    En de ander doe je met ovenschaal en al in een grote pedaalemmerzak en die doe je in de vriezer.
    Je zet je oven op 150 graden en als je een keer zin in bastilla hebt dan schuif je die zo de oven in.(niet ondooit) Laat hem zacchtjes in de oven op tempratuur komen.

  23. Geplaatst door ellouisa aan 28-04-2006

    oja dat is ook handig, bedankt voor de tip meid!

  24. Geplaatst door Fati7a aan 28-04-2006

    Kippetje: Misschien lukt het wel als je de vorm NIET invet maar de deegblaadjes neerlegt. Dan vult. Dan de bovenste filoblaadjes erop leggen en een platte schaal/bord/dienblad neemt, erop legt met de onderzijde naar boven. Dan neem je de gehele bestillavorm en kiept hem om op de schaal/bord/dienblad. Dan kan je de zijkanten nu vastplakken met boter en een mooie bestilla maken en daarna weer in de (ingevette) bestilla vorm schuiven en bakken.

    Klinkt ingewikkelder dan het is :maf: maar zo doe ik het ook.

  25. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 28-04-2006

    maar ik doe het niet zo en er komt ook een mooie bastilla uit.

  26. Geplaatst door sara_043 aan 01-05-2006

    ik had het gister nog gemaakt en het was echt verrukkelijk ik denk dat ik het nog een keertje ga maken 😛

  27. Geplaatst door MADAME CUISINE aan 01-05-2006

    leuk om te horen dat jullie mijn recept lekker vinden!!

  28. Geplaatst door Undercoverangel aan 17-05-2006

    Welke filodeeg gebruik je?

  29. Geplaatst door Oem_Nawfal aan 19-05-2006

    Voor hoeveel personen is dit recept? Ik heb morgen visite en ik wil pastilla maken, maar ik moet weten hoeveel ik er moet maken.

  30. Geplaatst door nour aan 13-08-2006

    ik heb het vadaag gemaakt maar ik vind dat er te amandelen in zitten

  31. Geplaatst door Gadiva aan 23-09-2006

    Ik heb het uitgeprobeerd en is echt lekker geworden thnxx

  32. Geplaatst door sami aan 10-10-2006

    hoi hoi ik heb het gemaakt nou ik wil zeggen het was zooooooooooooooooooo lekkerrrrrrrrrrrrr echt .ik hild niet echt van bestilla maar deze was lekker.

  33. Geplaatst door yasmine aan 16-11-2006

    halloallemaal ik heb een vraagje en misschien een stomme vraag maar hoe vul je de bastilla?Je begint met fillodeeg en dan vulling en daarna weer fillodeeg en vulling of alleen maar fillodeeg?Help want ik wil het graag maken
    groetjes

  34. Geplaatst door Bakstertje aan 17-02-2007

    Salaam aliekoem,
    Bij de Hema hebben ze zoon sjabloon voor de poedersuiker, koste maar 95cnt!

    YASMINA:
    Leuk dat je Bestilla gaat maken!
    Je legt ong 4 blaadjes filo op de bodem van je vorm, je legt ze zo dat de hele bodem bedekt is, je kunt de filo het beste even insmeren met wat zonnebloem olie of roomboter (gesmolten) de randen van de filo laat je gewoon over de rand hangen. Dan de vulling erin, je vouwt de flappen van de bodem over de vulling, en dan ga je met de overgebleven filo de vulling bedekken. Smeer telkens als je een filovel erop gelegt heb weer in met olie of boter voor je de volgende erop legt. de randen van de bovenste lagen vel vouw je voorzichtig onder de vellen van de bodem. Sterkte! (ps fillo kan vreselijk zijn)

  35. Geplaatst door sjaahida aan 10-07-2007

    salaam 3leikoum deze bestilla is idd heerlijk 😀 ik heb het een beetje aangepast naar eigen smaak ( de verhoudingen) maar hij was echt heerlijk masha allah dank voor je recept

  36. Geplaatst door libeluli aan 25-08-2007

    salam aleikoum! ik heb deze bstilla gemaakt gisteren, het was mn eerste kerrr hihihi! samen met mn moeder en zusje het was verrrukkelijk!!! dank jewel vvoooor deze lekekrnij echt 5 sterre!
    aleikoum salam
    libeluli

  37. Geplaatst door houssnia. aan 30-09-2008

    salaam! ik ga het inshallah strax maken voor dinner eerst inkopen doen!
    hopen dat het gaat lukken.
    wat serveren jullie erbij bij visite?
    ik salade en mss frietjes , is dat een goed idee of niet? xxx

  38. Geplaatst door nissa aan 17-10-2008

    salam aleikom wat een lekker bastilla bedankt voor je recept

  39. Geplaatst door nissa aan 17-10-2008

    by mij is de deeg te nat wat doe ik fout.

  40. Geplaatst door rimmel aan 26-12-2008

    hoi allemaal kan iemand mij meschien vertellen wat ras elkhanout is

    hoi dames kan iemand mij mischien vertellen wat ras elkhanout is

  41. Geplaatst door prinsesje_bloom aan 07-01-2009

    Hallo rimmel,
    Ras Elhanout zijn kruiden.
    Een mengsel van verschillende kruiden.
    Kun je zo kopen bij een marokkaanse of turkse winkel of slager.
    Ik hoop dat je het kunt vinden.
    Groetjes

  42. Geplaatst door wafae_gril aan 08-01-2009

    hoi ziet er heerlijk uit maaar ik vraag me af wat gember is? xxx

  43. Geplaatst door ma3asalaam aan 19-04-2009

    Gember is een wortelsoort. Kun je vers kopen (bij de ah etc.) of in poedervorm..

  44. Geplaatst door Abatul_Khaleej aan 21-07-2009

    gember heet shkienshjbier in het marokkaans. Misschien dat je het zo wel herkent. ; )

  45. Geplaatst door murano123 aan 22-09-2009

    ik heb hem gemaakt en was in een no time op, zo hoort het :),thnx voor de recept

  46. Geplaatst door sadiye aan 22-09-2009

    lijk me moelijk

  47. Geplaatst door fa28 aan 14-10-2009

    hmm ik ga ook maken ik ben benieuwd wat ben een kluns in de keuken….

  48. Geplaatst door selwa31 aan 02-03-2013

    heb deze al 2 keer gemaakt en idd heeeeeel lekker heb ook al complimentjes gekregen bedankt hier voor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.