Falaffel (Arabisch: فلافل) is een Midden-Oosters gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Het gerecht is bedacht door Kopten in Egypte om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.
Traditioneel wordt het vooral gegeten in het Midden-Oosten, maar tegenwoordig wordt het in toenemende mate ook in het Westen verkocht. Shoarmazaken verkopen het als een vorm van fastfood in een broodje (pitabroodje of Turks brood, met salade en saus) of als schotel (meestal met saus, salade en friet). De sauzen die meestal bij falafel geserveerd worden zijn taratoorsaus (op basis van tahin), hummus, uiensaus, yoghurtsaus, knoflooksaus of een pittige saus.
In het Midden-Oosten wordt de falafel ook wel van gedroogde tuinbonen gemaakt, eventueel met een handvol kikkererwten erdoor. In Egypte gebruikt men vaak alleen bonen.
Ingrediënten
- * 250 gr. kikkererwten, gedroogde, geweekte
* 2 stuks volkorenboterhammen, oudbakken
* Zemelen
* 2 stuks uien
* 3 teentjes knoflook
* 1 bosje peterselie
* 3 tl. korianderzaad
* 1 tl. komijn
* Zout
* Peper
Benodigde materialen:
keukenmachine en een cakevorm.
Montignac-tip: in fase 2 kunt u de falaffel ook met amandelsnippers paneren.
Werkwijze
Stap1
Vooraf: week de kikkererwten 's nachts (of tenminste 4 uur) in water.
Traditioneel worden falaffels in olie gefrituurd. Montignac raadt frituren af. We hebben daarom zowel voor fase 1 als voor fase 2 een alternatief falaffelrecept opgenomen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Hak de ongekookte kikkererwten in een keukenmachine fijn. Pel en snipper de uien. Pers de knoflook uit en hak de peterselie fijn. Schrik niet van de grote hoeveelheid peterselie die voor dit gerecht vereist is. Peterselie is deze keer niet alleen kruid, maar één van de hoofdingrediënten.
Verkruimel het brood. Doe alles behalve het brood terug in de keukenmachine en pureer dit mengsel.
Voeg zoveel broodkruimels toe totdat een deeg ontstaat dat zich laat vormen. Het deeg kunt u in een cakevorm bakken (circa 40-50 minuten in de oven), of u kunt er platte schijfjes van maken en eventueel paneren met zemelen of volkorenbroodkruimels (baktijd 20-30 minuten).
In fase 2 mogen de hamburgers ook gepaneerd worden met amandelsnippers.
Serveren met zilvervliesrijst en een pittige saus.