Ingrediënten
- vulling
500 gr. rundergehakt
4 water glazen rijst
2 uien
1 Turkse peper(sivri biber) groen
2 fijn gehakte tomaten
4 eetlepels zout
2 tl. paprikapoeder
2 tl. chili peoder
2 eetl. çemen (dit is een natte gekruide hoopje)
1 bos peterselie
4 eetlepels tomatenpuree
3 eetl. zonnebloemolie
1 kilo druiven bladeren
Werkwijze
Stap1
Hak de uien, sivri biber, tomaten en peterselie fijn. Doe alles in een grote kom, voeg hierbij ook de gehakt, rijst kruiden, zout, olie en het tomatenpuree toe. kneed dit met de handen goed samen. De druivenbladen goed wassen en kook ze eerst appart circa 30 min. in een pan met ruim water. Dit doe je omdat de druivenbladeren wat langer de tijd nodig heeft voordat het gaar is.
Vervolgens pak je een pan dat middel groot is. Hier doe je nog 5 eetl. zonnebloemolie in en 1 eetl. tomatenpuree, roer dit door elkaar. Pak verolgens 1 druivenblad, haal het steeltje eraf en vul op de lelijke kant van het blad de gehakt vulling. Het liefst niet te veel en rol het als een sigaar op. Plaats de opgerolde druivenbladeren laag voor laag in de pan. Als je alles hebt gehad en de pan is lekker vol ( let op Niet te vol maken want er gaat nog water in en die moet ruim boven de opgerolde druivenbladeren komen uitsteken). Het water eerst in een waterkoker koken en dan bij de druivenbladeren toevoegen. Laat dit ongeveer 1.5 á 2 uur op een zachte vuur koken. Als het goed gaar is kan je het serveren op een mooie platte bord. Als sausje kan je gebruiken: 1 fijne gestampte knoflook met een beetje zout en yoghurt. Dit serveer je appart in een kommetjes en zo kan je de sorma's dompelen in deze saus.
Eet smakelijk!