Ingrediënten
- Deeg:
* 150 gram boter
* 50 gram margarine
* 2 zakjes vanillesuiker
* 250 gram meel
* 8 eieren
* een beetje oploskoffie
Dadelmengsel:
* 2 kilo dadels
* 1 snufje kaneelpoeder
* 10 gram arabische gom (poeder)
* 1 snufje nootmuskaat
* 1 theeglas rozenwater.
Hulpmiddelen:
mengkom,
stoom-of couscouspan,
rechthoekig-plat bakblik.
Werkwijze
Stap1
Meng de boter en margarine in een ruime kom. Voeg vanillesuiker, meel en 7 eieren toe. Kneed dit goed door elkaar, zodat je een gelijkmatig deeg krijgt.Rol het deeg uit met een deegroller en rol dit deeg vervolgens weer op tot een rol.Laat het deeg 15 minuten in de koelkast rusten. Breng in een stoom-of couscouspan water aan de kook.Ontpit de dadels en leg ze in het bovenste deel van de couscous/stoompan. Zet er een deksel op en laat het ongeveer 10 minuten stomen. Stop de gestoomde dadels in een foodprocessor en voeg daarbij het kaneelpoeder, de arabische gom en de nootmuskaat. Mix het geheel goed door elkaar. Voeg daarna het rozenwater toe en mix weer goed.
Bereidingswijze:
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke stukken. Rol een stuk deeg goed uit in de juiste maat van het bakblik. Hetzelfde doe je met het tweede stuk deeg. Bedek het rechthoekige bakblik met bakpapier. Bedek dan het bakblik met een lap deeg. Zorg ervoor dat het goed recht ligt in het bakblik. Spreidt er vervolgens het dadelmengsel over uit met een spatel of de achterkant van een lepel;zorg ervoor dat je een gelijkmatige laag uitspreidt. Bedek tot slot het geheel met de andere lap deeg. Klop een ei met een beetje oploskoffie op met een vork. Strijk dit mengsel met een kwastje uit over het deeg. Plaats het bakblik 15 minuten in de diepvries. Haal het bakblik uit de vriezer en snijdt het deeg in ruiten. Leg die op een bakplaat en bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 220 C.