Ingrediënten
- 1 grote kip
1 ui
paar takjes kesbour/ma3dnous
een scheutje olie
1 theelepel peper
1 theelepel kaneel
halve theelepel gember
halve theelepel ras elkhanout
klein beetje nootmuskaat
saffraan
Voor de uien/rozijnen
8 uien
250 gram rozijnen
beetje saffraan
suiker
kaneel
laagje olie, heel weinig!
snufje zout
Werkwijze
Stap1
- BEREIDINGSWIJZE COUS-COUS
- Doe de couscous in een grote teil.
- Voeg het water toe en dek de couscous af.
- Laat de couscous voor ongeveer 15 minuten weken.
- Zet ondertussen de stoompan op het vuur.
- Haal met je handen de korrels los todat de couscous niet meer plakt.
- Roer 3 eetlepels zonnebloemolie en zout door de couscous.
- Vorm een bergje in de pan en zet deze boven de onderstepan, en laat de couscous 20 minuten, afgedekt koken.
- Na 20 minuten, doe je de couscous weer in de teil.
- Haal met een vork de korrels uitelkaar en los, kijk uit het is erg warm.
- gooi 2 bekers koud water in scheutjes over de couscous en roer met je handen.
- Dek het af en laat het voor 15 minuten staan.
- Stoom de cous-cous weer voor 20 minuten.
- Na 20 minuten, doe je de couscous weer in de teil.
- Haal weer met een vork de korrels uitelkaar en los, kijk uit het is erg warm.
- gooi 1 beker koud water in scheutjes over de couscous en roer met je handen.
- Laat het voor de laatste keer weer voor 20 minuten stomen.
- Daarna haal je het weer met je handen/vork uitelkaar en doe dan de boter door de korrels totdat deze gesmolten is.
- Bereidingswijze saus kip met uien en rozijnen
- Snij de kip in stukken of door de helft
- doe een scheut olie in de pan.
- braad de kip even zacht aan
- snij de ui in blokjes en voeg deze bij de kip
- kruid het geheel en zet het vuur laag.
- Voeg net zoveel water toe, tot de kip onderstaat.
- Laat dit op een middel vuurtje garen.
- Voeg extra water, zo nodig.
- Pel de uien en snij deze door 2-en.
- snij de helften in reepjes.
- doe een klein laagje olie in een (koeke)pan
- laat de uien glazig worden en kruid met de kaneel, zout, suiker, laat dit carameliseren.
- Week de rozijnen, of kook ze 5 minuten in water.
- Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze bij de uien in de koekepan.
OPdiening van het bord
- Doe de warme cou-scous in een grote diepe schaal.
- Maak er een berg van en idruk eht in de midden een beetje in.
- Laat de saus goed heet worden.
- Schep met een soeplepel saus over de couscous.
- Leg de kip in het midden.
- Verwarm de uien/rozijnen en schep dit rondom de kip heen.
- Voeg eventueel meer saus aan de couscous