Ingrediënten
- 1 kilo meel
- 2 eieren
- 4 eetlepels azijn
- 1 theelepel kaneel
- 150 gram sesamzaad
- 1 eetlepel anijszaad
- beetje vanillesuiker en bakpoeder
- 2 zakjes gist
- 200 gram boter
- 15 cl (olijf)olie
- 1 snufje arabische gom
- 1 snufje saffraan
- 10 cl oranjebloesemwater
- 1 kilogram honing
- olie om te bakken
Werkwijze
Stap1
Rooster de sesamzaad eventjes in een koekenpan.
Stap2
Neem een grote kom en voeg daarin de ei, azijn, kaneel, gestampte anijszaad, 100 gram sesamzaad toe en meng dit goed met elkaar.
Stap3
Meng in een andere kom de boter, olijfolie en de oranjebloesemwater goed door elkaar, waardoor de boter gesmolten raakt en voeg dit bij de rest toe en meng dit geheel goed door elkaar.
Stap4
Voeg daarna de gist, fijngestampte arabische gom en vervolgens het meel toe en kneedt dit goed door elkaar met je handen tot je een gelijkmatige stevige deeg krijgt.
Stap5
Verdeel het deeg in grote balletjes, dek het af met een plastic zak en laat voor 15 minuten even rusten.
Stap6
Bereidingswijze: Op een met meel bestoven aanrecht of werkplek rol je het deeg uit (per balletje).
Stap7
Snijd met een deegwielroller een rechthoek en verdeel deze weer in zes kleine rechthoeken. Snijd in elk rechthoekje 4 verticale lijnen zonder dat het deeg uit elkaar valt. Je pakt een vierkantje op en verstrengelt voorzichtig de stroken door elkaar heen in een vorm van een bloem, door de middelste stroken boven de anderen uit te laten steken. Zo maak je alle chebbakia.
Stap8
Verwarm de olie in een pan en bak de chebbakia’s goudgeel.
Stap9
Haal ze eruit met een schuimspaan.
Stap10
Dompel daarna meteen de chebbakia’s in warme honing en laat ze uitlekken.
Stap11
Bestrooi de chebbakia’s met het resterende sesamzaad.