Chebbakia is een Marokkaanse zoete lekkernij, die veelal tijdens de islamitische maand ramadan wordt gegeten. Het bestaat uit verschillende reepjes deeg, van langwerpig tot gevlochten. Het deeg wordt gefrituurd en daarna in een bak met honing gelegd.
Ingrediënten
- - 500 gr bloem, 1/2 zakje bakpoeder, 1 ei, 50 ml azijn
- 100 gr gesmolten boter
- 100 ml olie
- 5 gr gist
- 100 gr gemalen amandelen
- 100 gr geroosterde sesamzaad
- 25 gr anijszaad
- 25 gr venkelzaad
- saffraandraadjes
- snufje zout
- wat Arabische gom ( facultatief)
- lauw water om te kneden
Werkwijze
Stap1
Je mengt de gist, olie en azijn samen ik een kommetje en laat dit 5 min rusten.
Daarna meng je al de droge ingrediënten en maakt een kuiltje, hierin giet je het gistmengsel, boter en zout voeg je toe aan de zijkant en stilletjes aan begin je water toe te voegen, alles goed kneden het deeg moet soepel zijn en terugveren.
Het deeg verdelen in balletjes en laten rijzen gedurende een uurtje, daarna ieder balletje uitrollen (het liefst dun dan heb je lekkere knapperige chebakia) en snijden, je kan het op verschillende manieren vouwen, ofwel een vierkantje met inkepingen of lange repen snijden en die per 3 repen vlechten en daarvan een grote bloem maken. Werk alle ballen af.
Verhit in een diepe pan olie en neem je eerste afgewerkte chebakia en bak deze goudbruin. Ikzelf gooi ze meteen in de pan met warme honing en daarna bestrooien met sesamzaad........ pas op! de honing mag niet gekookt worden, anders gaan alle chebakia aan elkaar kleven.
Bekijk hier een filmpje van de chebbakia: