Bokkenpootjes

2015-01-23
  • Opbrengst : 20
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 30m
  • Kooktijd : 1:15 u
Beoordeel dit recept:

Een bokkenpootje is een koekje, waarvan de vorm en het uiterlijk de aanleiding tot de benaming gaf. Het is het product van de banketbakker en bestaat uit twee amandel meringues die aan de uiteinden in chocolade zijn gedompeld. De twee koekhelften werden aaneen geplakt met abrikozengelei maar tegenwoordig wordt veelal een botercrème gebruikt.

De bokkenpoot komt van origine uit de bakkerij van Jan Pieter Schellema van de bakkerij Schellema en zonen uit Tuitjenhorn. Het verhaal gaat dat er vroeger aldaar op de begraafplaats bij de kerk (1859) en het patronaatsgebouw er jaarlijks over de overledenen werd gewaakt door middel van een traditioneel Tuitjehornse gewoonte; banket eten. Jan Pieter heeft de receptuur voor de inmiddels bekende bokkenpoot ooit in opdracht van de lokale dominee bedacht, de bokkenpoot staat symbool voor de poten van de duivel; het eten van een bokkenpootje zou de herdachte overledenen beschermen tegen het kwaad in het hiernamaals.

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 100 gram suiker
  • 2 repen pure chocolade
  • abrikozenjam

Werkwijze

Stap1

Pel de amandelen en maal ze fijn. Schaaf de overige amandelen in dunne schilfers.

Stap2

Klop de eiwitten stijf, vermeng ze, steeds kloppende, met suiker, die bij kleine hoeveelheden wordt toegevoegd, zodat een taaiachtige witglanzende massa ontstaat.

Stap3

Schep hierdoor de gemalen amandelen, houd iets achter om te bestrooien, en spuit van dit mengsel met een grove spuit reepjes op een met bakpapier bekleed bakblik, dat tevoren met boter bestreken is.

Stap4

Bestrooi de reepjes met de overgebleven amandelen.

Stap5

Laat de koekjes in een oven van 150 graden in 5 kwartier heel langzaam lichtbruin van kleur en bros worden.

Stap6

Neem ze van het bakblik, en bestrijk de helft met abrikozenjam, en leg er een tweede koekje boven op en doop de uiteinden in gesmolten chocolade.

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(3.7 / 5)

3.7 5 7
Beoordeel dit recept

7 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Harchakoekjes in de vorm van ghribia

    Harchakoekjes in de vorm van ghribia

  • Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

    Een snelle pistache walnoten cake zonder olie of boter

  • Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

    Fruittaartje kiwi-aardbei met chocolade ganache

  • Mississippi Mud pie - Amerikaanse chocoladetaart

    Mississippi Mud pie – Amerikaanse chocoladetaart

  • Chocolade paastaart

    Chocolade paastaart

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee

Reacties (8)

  1. Geplaatst door serenity aan 27-10-2005

    Klinkt makkelijk…ga ik eens een keertje proberen…Bedankt!

  2. Geplaatst door miss_rif22 aan 27-10-2005

    oh heerlijk vind ik die zeg!!

    hoeveel koekjes krijg je ervan dan

  3. Geplaatst door Samyrah aan 27-10-2005

    Niet veel hoor je moet het recept verdubbelen of verdrievoudigen, ik denk da laatste keer dat ik 20 bokkepootjes had…..

  4. Geplaatst door tetouania aan 28-10-2005

    hey ik heb een vraagje moet je de amandelen wegen voordat je ze gaat pelen en malen, of moet je ze eerst malen en dan wegen? want ik heb die recept geprobeerd maar ze zijn niet goed gekomen ze zijn namelijk dun gekomen, want ik heb namelijk eerst de amandelen gemalen dan pas gemalen.

  5. Geplaatst door Samyrah aan 28-10-2005

    Ik weeg ze voor het malen

  6. Geplaatst door Yaminaa aan 04-11-2006

    Moeten ze een anderhalf uur in de oven?

  7. Geplaatst door sadiye aan 14-12-2008

    hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

  8. Geplaatst door sadiye aan 15-12-2008

    😀

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.