Ingrediënten
- 20 gr verse gist of 1 zakje gedroogde gist
100 ml lauwe melk
Snufje zout
75 gr zachte boter
50 gr suiker
1 ei
350 gr bloem
Vulling:
2-3 appels
30 gr gehakte amandelen of hazelnoten
1 el maizena of bloem
1 tl kaneel
1 el suiker
Sap en schil van 1 citroen
Werkwijze
Stap1
Verse gist oplossen in de melk en 10 minuten afgedekt laten staan. Droge gist door bloem mengen. Bloem (met gist of zonder gist) in een kom doen. Melk, suiker en ei erbij en even mengen. Dan de boter erdoor mengen en het snufje zout erbij doen. Alles kneden tot een glad deeg (als het plakt wat bloem toevoegen). Laat dit afgedekt voor 30 minuten rijzen.
Snijd ondertussen de appels in kleine stukjes en meng het met de kaneel, hazelnoten, maizena, suiker, citroenrasp en - schil.
Rol het deeg daarna uit tot een vierkante lap van 30 bij 40 cm. Verdeel de vulling hierover en rol het strak op (vanaf de brede kant). Snijd het in plakjes van 2 cm en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Laat nog een kwartier afgedekt rijzen. Daarna bestrijken met eidooier en op 225 graden voor 15 minuten bakken.
* Je kan de kaneel weglaten als je er niet van houdt.
* Het deeg groeit niet erg in volume tijdens het rijzen.