Zachte pretzels snelle broodjes om te maken
2018-03-15- Keuken: Marokkaanse
- Gang:Ontbijt
- Vaardigheidsniveau: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Opbrengst : 16-18 stuks
- Klaar in : 12m
Na mijn verhuizing begon het al gauw weer te kriebelen om in mijn nieuwe keuken aan de slag te gaan. Ik maakte al wat granola en bakte walnootkoekjes, maakte een Malteser-karameltaart en kookte er natuurlijk avondeten. Deze zachte zoete pretzels maakte ik afgelopen weekend toen het nog zo koud was. Het zijn heerlijke zachte broodjes, die je na het bakken insmeert met gesmolten boter en dan door een mengsel van kaneel en basterdsuiker rolt. Je kunt ze trouwens ook garneren met streepjes gesmolten chocolade, is ook erg lekker (en ziet er leuk uit). De broodjes maak je zonder ei, dus ben je daar allergisch voor, dan kun je met dit recept toch iets lekkers maken!
Oh en het deeg hoeft maar 1x te rijzen, het zijn dus ook nog relatief snelle broodjes om te maken! Bijvoorbeeld voor je weekendontbijtje 🙂
Ingrediënten
- - 500 gr bloem
- - 50 gr donkerbruine basterdsuiker
- - 1 zakje instant gist
- - 1/2 tl zout
- - 4 el gesmolten roomboter
- - Ongeveer 450-500 ml lauwwarme melk
- Verder:
- - 50 ml melk
- - 50 gr gesmolten roomboter
- - 100 gr witte basterdsuiker
- - 2 tl kaneel
Werkwijze
Stap1
Meng bloem met de suiker, gist en zout. Voeg de boter toe en dan beetje bij beetje de warme melk. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg en kneed dan 5-10 minuten met de hand of in een kneedmachine. Als het deeg zacht en soepel is, laat je het een uur rijzen op een warme plaats. Ik verwarm mijn oven voor op 50 graden en zet hem dan uit. Het deeg laat ik dan afgedekt in de oven rijzen.
Stap2
Na het rijzen verdeel je het deeg in 16-18 gelijke bolletjes. Rol ieder bolletje tot een slangetje dat net zo dik is als je vinger. Vouw tot een pretzel: Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met melk. Bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor ongeveer 10-12 minuten gaar. Smelt ondertussen de boter en meng de suiker met de kaneel. Bestrijk de broodjes na het bakken meteen rondom met gesmolten boter en rol door het suikermengsel. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Gemiddelde waardering
(3.2 / 5)
6 keer beoordeeld