Halal Brabantse worstenbroodjes een Hollands recept
2017-12-30- Keuken: Nederlandse
- Gang:Bijgerecht, Lunch, Snack
- Vaardigheidsniveau: Simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Opbrengst : 30 stuks
- Kooktijd : 20m
Brabantse worstenbroodjes wilde ik al heel lang eens maken. Ik kan ze buiten de deur nooit eten, omdat er varkensvlees in zit, dus dan maar zelf maken! Ik gebruik rundergehakt, maar je kunt natuurlijk ook gemengd gehakt gebruiken. Aan de vorm en kleur moet ik nog een beetje werken, maar de smaak was heerlijk, voor herhaling vatbaar! Het recept heb ik van Carola bakt zoethoudertjes, een van de blogs die ik graag volg.
Ingrediënten
- - 500 gr bloem
- - 200 ml lauwwarme melk
- - 12 gr instantgist (1.5 zakje)
- - 2 tl zout
- - 1 el witte basterdsuiker
- - 125 gr roomboter in blokjes
- - 2 eidooiers om te bestrijken
- Vulling:
- - 750 gr gehakt
- - 2 eieren
- - 80 gr paneermeel
- - 1 el mosterd
- - 2 tl zout
- - 1 tl zwarte peper
- - 1 tl nootmuskaat
Werkwijze
Stap1
Meng bloem met suiker en gist. Voeg de boter toe en wrijf met je handen erdoor. Doe dan het zout erbij en voeg beetje bij beetje de melk toe tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed dit deeg 10-15 minuten met de hand of in de machine tot het zacht en soepel is.
Stap2
Maak er bolletjes van ongeveer 30 gram en maak ze mooi rond. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en dek af met een theedoek of plastic folie. Laat ze een half uur rijzen.
Stap3
Meng ondertussen het gehakt met de kruiden, eieren en paneermeel en kneed goed door. Rol na het rijzen de bolletjes deeg uit tot een ovaal. Maak worstjes van het gehakt en leg die op het deeg. Vouw de uiteinden naar binnen en dan de zijkanten naar elkaar toe. Knijp de randen goed samen en leg met de naad naar beneden weer op de bakplaat met bakpapier. Laat nog een uur afgedekt rijzen.
Stap4
Bestrijk daarna met losgeklopt eigeel / eidooier (met een tl melk) en bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (heetlucht 200) voor ongeveer 20 minuten.
Gemiddelde waardering
(4 / 5)
8 keer beoordeeld