Libanese Falafel lekker krokant en samenhangend
2017-12-04- Keuken: Egyptische, Libanese
- Gang:Bijgerecht, Lunch, Snack, Voorgerecht
- Vaardigheidsniveau: Normaal
- Toevoegen aan favorieten
- Opbrengst : 35-40 stuks
- Kooktijd : 3m
Hier is dan de eerste van Ellouisa’s Requests, recepten waar veel naar gevraagd is. Ik krijg vaak vragen over falafel, hoe zorg je nou dat het samenhangend is en niet in de olie uit elkaar valt? Hoe krijg je lekker krokante falafel ipv zompige balletjes? In dit recept lees je het en in de video zie je hoe ik ze gemaakt heb.
Falafel is van oorsprong Libanees, maar wordt in die hele regio wel gegeten. Het is een mengsel van kikkererwten, knoflook en ui, maar in sommige landen wordt het ook van tuinbonen of een mengsel van tuinbonen en kikkererwten gemaakt. Omdat tuinbonen een nogal uitgesproken smaak hebben, geef ik de voorkeur aan de versie met kikkererwten.
Serveer de falafels in pitabroodjes (bijv. mijn zelfgemaakte pitabroodjes) met een lekkere knoflooksaus of tatziki en rauwkost. Ongebakken falafels kun je ook prima invriezen. Leg ze los van elkaar op een bord in de vriezer. Als ze bevroren zijn haal je ze eraf en doe je ze in een zak of trommel.
Ingrediënten
- - 350 gr gedroogde kikkererwten, gebruik in dit recept GEEN kikkererwten uit blik, dan mislukt het geheid!
- - 1 ui
- - 2 teentjes knoflook
- - Paar takjes peterselie en paar takjes koriander
- - 1,5 tl zout
- - 1 tl cayennepeper
- - 1,5 tl komijn
- - 1 el bloem
- - 1/2 tl bakpoeder
- - 1 witte of bruine boterham zonder korstjes, geweekt in wat water en uitgeknepen
- - 1 el citroensap
- - 1 el olie
Werkwijze
Stap1
Week de kikkererwten een nacht in veel water. Giet ze af en spoel ze nog een keer goed af. Ik leg ze dan op een theedoek en vouw die dubbel zodat ze goed kunnen drogen. Doe ze dan in een keukenmachine of hakmolen doen samen met de ui in stukken, peterselie, koriander en kruiden(mijn hakmolen is vrij klein, dus ik doe het in delen). Maal dit goed fijn. Dan het uitgeknepen brood, bakpoeder en bloem erbij malen. Zorg dat het goed fijngemalen is. Voeg ook citroensap, uitgeperste knoflook en olie toe en meng alles goed tot het er zo uit ziet:
Stap2
Zet het dan minstens een half uur in de koelkast. Neem dan een beetje van het mengsel in je handen. Knijp je hand dicht en druk zo het mengsel goed samen (er komt een beetje vocht uit door je vingers als het goed is). Als je nu je hand opendoet zie je dat het goed bij elkaar geknepen is. Maak er nu bolletjes van of platte schijfjes zoals ik heb gedaan (dat eet makkelijker en zo zijn ze ook goed warm vanbinnen).
Stap3
Verhit de olie tot 180 graden, als je geen frituurpan hebt (zoals ik D) dan kun je controleren of het heet genoeg is door er de achterkant van een houten lepel in te dopen. Als er belletjes ontstaan rondom de steel, dan is de olie heet genoeg.
Stap4
Bak de falafels in porties van 10 stuks voor ongeveer 2-3 minuten. Niet te bruin laten worden!
TIPS:
Zorg ervoor dat het mengsel echt heel goed fijngemalen is.
Knijp het mengsel goed samen, zodat het samenhangender wordt.
Doe een testrondje en bak er eentje om te kijken of het heel blijft en niet uit elkaar valt.
Belangrijk is dat de olie echt heet genoeg is.
Je kunt ze eventueel een half uurtje in de vriezer leggen en dan bakken, zo blijven ze ook beter bij elkaar zitten.
Gemiddelde waardering
(4.4 / 5)
10 keer beoordeeld