Boter croissantjes
2009-08-17- Vaardigheidsniveau: Normaal
- Toevoegen aan favorieten
- Porties : 1
- Bereidingstijd : 1:30 u
Ingrediënten
- • 7 gram droge gist
• 120 ml/gram warm water
• 80 ml geëvaporeerde melk (of volle koffiemelk)
• 1 theelepel zout
• 1 eetlepel suiker
• 1 ei (L), licht geklopt
• ± 355 gram tarwebloem
• 28 gram gesmolten boter
• 113 gram koude boter, in blokjes
Om te bestrijken:
• 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk
Werkwijze
Stap1
Los de gist op in het warme water en roer er de geëvaporeerde melk, zout, suiker, losgeklopt ei en 70 gram bloem door. Met een garde tot een glad beslag roeren. Roer er als laatste de gesmolten boter door. Zet apart.
Doe de resterende bloem in een grote kom, voeg de koude boter in blokjes toe en snijd met 2 messen of een pastry blender door de bloem tot de boterstukjes de grootte van kleine erwtjes hebben. Dit kan je ook doen in de kom van een standmixer, gebruik dan de platte klopper om de boter door de bloem te 'snijden'.
Roer het gistmengsel snel en voorzichtig met een lepel of de platte klopper door de bloem tot alle bloem bevochtigd is. Niet kneden, alleen voorzichtig doorroeren!
Het moet een soepel en zacht geheel zijn. Als het echt veel te vochtig is voeg er dan voorzichtig nog wat bloem bij. NB: in de koelkast wordt het deeg steviger.
Doe het deeg in een kom, dek goed af en zet het minstens 4 uur in de koelkast om stevig te worden. Het kan 4 - 5 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaard worden. (Het heeft bij mij 12 uur in de koelkast gestaan voordat ik ermee verder ging).
Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek en verdeel in 2 gelijke delen. Leg 1 stuk weer goed afgedekt in de koelkast.
Maak een deegbal van het ene stuk deeg en rol het met een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm Ø. Snijd de lap met een pizzasnijder of scherp mes in 8 driehoeken. Rol iedere driehoek op, begin bij het brede uiteinde. Leg de croissant op een met een bakmatje bekleedde bakplaat. Dek af met bakpapier en laat op kamertemperatuur tot bijna dubbele volume rijzen (1, 5 - 2 uur). Maak in de tussentijd croissants van het andere stuk deeg.
Verwarm de oven ± 20 minuten voor je gaat bakken voor op 190 ºC.
Bestrijk de croissants met het ei-/watermengsel en bak ze in 20 - 25 minuten gaar en lichtbruin. Bak vervolgens de 2e bakplaat. Af laten koelen op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar ze kunnen ook ingevroren worden. 'Piep" ze dan even in de oven of bovenop een broodrooster op.
Eet smakelijk!
Gemiddelde waardering
(3.6 / 5)
11 keer beoordeeld
Gerelateerde recepten:
Info voedingswaarde
Deze informatie is per portie.
-
Vegetarisch
Ja -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Geplaatst door firdous aan 20-08-2009
he he eindelijk een recept van zelfgemaakte croissant, zien er heerlijk uit en ik ga ze vandaag inscha allah uitbroberen , choukran
Geplaatst door firdous aan 20-08-2009
een vraagje moet je de deeg perse in de koelkast laten rusten? kan je er niet gelijk mee aan de slag?
Geplaatst door nonari aan 20-08-2009
Hoi dounya101,
moet het deeg als je het uitrolt even dun zij als emsemen of dikker.
hoor van je, groet nonari
Geplaatst door sadiye aan 21-08-2009
heet deze recept dounya hahahahha dunya betekent in het turks wereld
Geplaatst door Dounya101 aan 22-08-2009
hahah nee dounya is mijn naam, heb het verkeerd ingetypt.
Geplaatst door Dounya101 aan 22-08-2009
Firdous, nee je moet het deeg laten rusten.
Nonari: Je moet hem gewoon op ongeveer 2cm uitrollen.
Geplaatst door sadiye aan 22-08-2009
hahahahah dankje 😉
Geplaatst door koken20 aan 22-08-2009
omg eingedelijk het recept an croissant,
heel erg bedankt
tnx
Geplaatst door koken20 aan 20-02-2011
Ik heb ze gemaakt, maar helaas Mislukt 🙁
ik vind het echt jammer maar volgende keer beter inschAllah…
groetjes!