Boter croissantjes

2009-08-17
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 1:30 u
Beoordeel dit recept:

Ingrediënten

  • • 7 gram droge gist
    • 120 ml/gram warm water
    • 80 ml geëvaporeerde melk (of volle koffiemelk)
    • 1 theelepel zout
    • 1 eetlepel suiker
    • 1 ei (L), licht geklopt
    • ± 355 gram tarwebloem
    • 28 gram gesmolten boter
    • 113 gram koude boter, in blokjes
    Om te bestrijken:
    • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel melk

Werkwijze

Stap1

Los de gist op in het warme water en roer er de geëvaporeerde melk, zout, suiker, losgeklopt ei en 70 gram bloem door. Met een garde tot een glad beslag roeren. Roer er als laatste de gesmolten boter door. Zet apart.

Doe de resterende bloem in een grote kom, voeg de koude boter in blokjes toe en snijd met 2 messen of een pastry blender door de bloem tot de boterstukjes de grootte van kleine erwtjes hebben. Dit kan je ook doen in de kom van een standmixer, gebruik dan de platte klopper om de boter door de bloem te 'snijden'.

Roer het gistmengsel snel en voorzichtig met een lepel of de platte klopper door de bloem tot alle bloem bevochtigd is. Niet kneden, alleen voorzichtig doorroeren!

Het moet een soepel en zacht geheel zijn. Als het echt veel te vochtig is voeg er dan voorzichtig nog wat bloem bij. NB: in de koelkast wordt het deeg steviger.

Doe het deeg in een kom, dek goed af en zet het minstens 4 uur in de koelkast om stevig te worden. Het kan 4 - 5 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaard worden. (Het heeft bij mij 12 uur in de koelkast gestaan voordat ik ermee verder ging).

Stort het deeg op een licht bebloemde werkplek en verdeel in 2 gelijke delen. Leg 1 stuk weer goed afgedekt in de koelkast.

Maak een deegbal van het ene stuk deeg en rol het met een deegroller uit tot een ronde lap van ongeveer 40 cm Ø. Snijd de lap met een pizzasnijder of scherp mes in 8 driehoeken. Rol iedere driehoek op, begin bij het brede uiteinde. Leg de croissant op een met een bakmatje bekleedde bakplaat. Dek af met bakpapier en laat op kamertemperatuur tot bijna dubbele volume rijzen (1, 5 - 2 uur). Maak in de tussentijd croissants van het andere stuk deeg.

Verwarm de oven ± 20 minuten voor je gaat bakken voor op 190 ºC. Bestrijk de croissants met het ei-/watermengsel en bak ze in 20 - 25 minuten gaar en lichtbruin. Bak vervolgens de 2e bakplaat. Af laten koelen op een rooster. Vers zijn ze het lekkerst, maar ze kunnen ook ingevroren worden. 'Piep" ze dan even in de oven of bovenop een broodrooster op.

Eet smakelijk!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(3.6 / 5)

3.6 5 11
Beoordeel dit recept

11 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Authentieke Marokkaanse visbestilla

    Marokkaanse Visbestilla

  • Vers en zacht stokbrood met zonnebloempitten en zwarte komijn

    Stokbrood vers en zacht met zonnebloempitten en zwarte komijn

  • Heerlijke gevulde Marokkaanse panbroodjes Batbot met gehakt

    Heerlijke Marokkaanse panbroodjes Batbot gevulde met gehakt

  • Barbecue chicken pizza

    Barbecue chicken pizza

  • Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

    Gevulde Bladerdeegpakketjes met mozzarella

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Ja
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reacties (9)

  1. Geplaatst door firdous aan 20-08-2009

    he he eindelijk een recept van zelfgemaakte croissant, zien er heerlijk uit en ik ga ze vandaag inscha allah uitbroberen , choukran

  2. Geplaatst door firdous aan 20-08-2009

    een vraagje moet je de deeg perse in de koelkast laten rusten? kan je er niet gelijk mee aan de slag?

  3. Geplaatst door nonari aan 20-08-2009

    Hoi dounya101,
    moet het deeg als je het uitrolt even dun zij als emsemen of dikker.
    hoor van je, groet nonari

  4. Geplaatst door sadiye aan 21-08-2009

    heet deze recept dounya hahahahha dunya betekent in het turks wereld

  5. Geplaatst door Dounya101 aan 22-08-2009

    hahah nee dounya is mijn naam, heb het verkeerd ingetypt.

  6. Geplaatst door Dounya101 aan 22-08-2009

    Firdous, nee je moet het deeg laten rusten.

    Nonari: Je moet hem gewoon op ongeveer 2cm uitrollen.

  7. Geplaatst door sadiye aan 22-08-2009

    hahahahah dankje 😉

  8. Geplaatst door koken20 aan 22-08-2009

    omg eingedelijk het recept an croissant,
    heel erg bedankt
    tnx

  9. Geplaatst door koken20 aan 20-02-2011

    Ik heb ze gemaakt, maar helaas Mislukt 🙁
    ik vind het echt jammer maar volgende keer beter inschAllah…

    groetjes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.