Couscous met kip

2011-11-02
  • Opbrengst : 5 personen
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 45m
  • Kooktijd : 2:00 u
  • Klaar in : 3:00 u
Beoordeel dit recept:

Couscous met kip of vlees is een zeer populair gerecht in Noord-Afrika. Het wordt gemaakt van grof gemalen durumtarwe (gries). Van hiermee gemaakt deeg wordt in een draaitrommel bolletjes gevormd die net zoals houdbare pasta’s worden gedroogd. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Zowel de deegbolletjes zelf als de gerechten die ermee worden gemaakt, worden couscous genoemd.

(kuskus) is een verbastering van het Arabische woord ‘keskes’. Een keskes is een uit twee delen bestaande kookpot die veel gebruikt werd door woestijnbewoners omdat dit een effectieve manier is om water te sparen in het droge klimaat. Omdat couscous altijd werd klaargemaakt in een keskes, werd het gerecht kuskus genoemd. De kookpot werd keskes genoemd, omdat de twee onderdelen van de kookpot de vorm van twee bekers hebben. Het woord beker is in het Arabisch ‘kes’, en twee bekers worden dus ‘keskes’ genoemd.

Het wordt veel gegeten in Noord-Afrika, vooral in de gebieden boven de Sahara. Hoe verder richting het Midden-Oosten hoe minder vaak couscous wordt gegeten. Ook op Sicilië wordt het gegeten. kuskus is een oud gerecht. De oudste schriftelijke verwijzing is te vinden in het dertiende-eeuwse Andalusische kookboek Kitāb al-ṭabīkh fī al-Maghrib wa’l-Āndalus. Daarin wordt gerefereerd aan een bekend recept uit Marrakesh, alcuzcuz fitīyānī.

In de landen van Noord-Afrika wordt couscous als het nationale gerecht beschouwd, zoals rijstgerechten dat zijn voor veel Aziatische landen en aardappelgerechten voor veel westerse landen. In de westerse keuken heeft couscous, als onderdeel van de internationale keuken, sinds de jaren negentig van de 20e eeuw veel aan populariteit gewonnen.

Couscous wordt door Marokkanen traditioneel op vrijdag gegeten. De vrijdag is een dag die bij moslims een bijzondere plaats inneemt als dag van de samenkomst van de gemeenschap. Het heeft dan ook een belangrijke culturele betekenis.

Ingrediënten

  • Voor de jus:
    2 kleine kipjes (in Marokko worden die kleintjes h'mamat genoemd, maar 't zijn geen duiven)
    1 grote ui; in ringen
    2 a 3 saffraandraadjes
    2 tl nootmuskaat
    2 tl kardemom
    peper zout
    koriander peterselie
    Voor de couscous:
    500 gr. couscous
    argan olie (deze heeft een geurig karakter)
    kaneel
    mazhar
    blanke rozijnen; gewassen
    100 gr tot 200 gr dadels
    hele amandelen; geschild in olie gebakken

Werkwijze

Stap1

De amandelen bakken in olie. Je kan beter gepelde witte amandelen kopen omdat het je veel werk bespaart. In een pan met olie: de kipjes, ui saffraandraadjes, nootmuskaat, kardemom goed over elkaar wrijven, peper en zout erbij en op de gebruikelijke manier koken, bosje kor/peterselie erbij. Zorg dat je jus overhoudt voor de couscous later.

Stap2

De couscous een paar keer stomen in de couscouspan. Bij de derde keer (of wanneer je voelt dat ie bijna goed is), voeg je de rozijnen toe en stop je de couscous voor de laatste keer terug in de stoompan.

Stap3

De gestoomde couscous met de hand losmaken, 1 tl kaneel en 1 tl mazhar mengen en toevoegen. Even omscheppen, argan olie (hoeveelheid naar smaak) erover heen sprenkelen en weer omscheppen. De dadels half opensnijden, de pitjes eruit halen en de gebakken amandelen erin stoppen. Wat amandelen achter de hand houden voor aparte decoratie.

Stap4

Een deel van de couscous in een mooie schaal scheppen en wat jus er op sprenkelen. Weer een laagje couscous en dan de kipjes erop schikken.

De rest van de jus erover heen (maar niet te veel anders wordt 't te nattig) Rondom de schaal maak je om en om verticale lijntjes/rijtjes van kaneel en gevulde dadels, dus eerst een lijntje kaneel en dan een rijtje dadels en zo verder.

Stap5

De rest van de losse amandelen in de lege vakjes tussen de rijtjes kaneel en gevulde dadels over je schaal versieren.

Heel erg lekker!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4 / 5)

4 5 3
Beoordeel dit recept

3 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Een kom traditionele Marokkaanse Harira soep, gevuld met linzen, kikkererwten en kruiden, met Tajine.nl verwerkt in de decoratie.

    Traditionele Marokkaanse Harira Soep

  • Marokkaanse Briwat met amandelen en honing, geserveerd op een schaal met 'Tajine.nl' als decoratie.

    Marokkaanse Briwat met Amandelen

  • Tajine van Erwtensoep Bissara met olijfolie en komijnpoeder, geserveerd in een decoratieve tajine van Tajine.nl.

    De Marokkaanse Tajine van Bissara

  • Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes, gepresenteerd op een mooi gedekte tafel met Tajine.nl subtiel verwerkt in de decoratie.

    Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes

  • Italiaanse pizza met zeevruchten geserveerd op een Marokkaanse tafel, met Tajine.nl decoratief verwerkt in de tajinedeksel.

    Italiaanse pizza met zeevruchten

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reactie (1)

  1. Geplaatst door Elamira aan 17-02-2006

    Weet iemand hoe ik deze kan verwijderen. Ik heb een hele tijd zitten klooien en toen kreeg ik een melding en daarna zag ik dat ie was toegevoegd maar zonder de aanpassingen en moest ik opnieuw inloggen. Ik heb hem nu op opnieuw ingevoerd waardoor deze overbodig wordt. Kan beheer het anders verwijderen. Bvd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.