Vegetarisch Couscousgerecht met Uien-Rozijnensaus

2005-12-02
  • Porties : 2
  • Bereidingstijd : 60m
Beoordeel dit recept:

Deze heerlijke vegetarische couscous met uien-rozijnensaus is perfect voor 2 tot 3 personen. Het gerecht combineert de rijke smaken van gekruide uien en zoete rozijnen met een kleurrijke mix van groenten en luchtige couscous. Deze Marokkaanse klassieker is voedzaam, gemakkelijk te bereiden en ideaal voor een gezonde maaltijd. Voeg desgewenst wat harissa toe voor een pittige touch en geniet van de harmonie van smaken in dit vegetarische gerecht.

Ingrediënten

  • 150 gram couscous4 volle eetlepels gare kikkererwten (kleine of grote eters) *** middelgrote winterwortel, in dikke plakken (gehalveerd)150 tot 200 gram sperziebonen in stukken van ongeveer 7 cm3 middelgrote stevige tomaten middelgrote ui, in grove snippers1/2 courgette (of 1 kleine) in dobbelsteentjes (niet te klein)2 kleine aardappelen, in dobbelsteentjes (niet te klein) (of 2 middelgrote)2 eetlepels olijfolie, meer mag ook1 dl (half limonadeglas) watereventueel ontpitte dadels zout (afgestreken kleine theelepel) of naar smaakHarissa, de Marokkaanse sambal (heet!) of sambal oelek: 1 flinke mespunt, desgewenst meer, maar wees voorzichtig. Doe er liever later nog wat bij. **N.B. de hoeveelheden zijn 'ongeveer' en naar smaak. Komt er niet zo precies op aan.Voor de uien-rozijnensaus: *2 middelgrote uien, gehalveerd en dan in niet te dunne plakken gesnedenongeveer 6 volle eetlepels rozijnen (meer mag ook)2 bolletjes geconfijte gember uit een potje, tamelijk fijn gesnedeneen afgestreken theelepel gemberpoeder 1 mespuntje gemalen kruidnagel volle theelepel (niet te vol) kaneelongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie, plantaardige margarine of desnoods olijfolie (minder mag ook)1 dl. (half limonadeglas) watereventueel wat gembernat uit een potje

Werkwijze

Stap1

Start met de uien-rozijnensaus:

Fruit de uien in de niet te hete olie, tot ze slap en gelig zijn, niet bruinbakken.

Doe de kruiden erbij en roer-bak alles nog ruim 2 minuten zachtjes.

Doe de gember erbij en zout bij naar smaak, niet teveel (2 mespuntjes?), de rozijnen en het water.

De saus heel zachtjes ongeveer ½ uur laten stoven; eventueel als het te droog wordt een beetje water erbij doen.

Voor het stoven eventueel wat gembernat erbij.

Als het goed is, smelten de uien grotendeels en krijgt u een dikke saus met opgezwollen rozijnen erin.

Groenten:

Week de kikkererwten een nacht in ruim water en kook ze ongeveer 25 minuten, tot ze gaar maar erg stevig zijn. Proeven en eventueel langer koken. Uit blik kan ook, al vind ik die wat zacht.

Fruit de uien even in de niet te hete olijfolie.

Roer-bak dan de aardappelen en wortelen even mee, niet te heet, ongeveer 3 minuten, tot ze lichtbruin zijn.

Bak de tomaten nog even mee.

Doe de sperziebonen erbij.

Voeg ongeveer 1 dl (half limonadeglas) water toe, beetje zout en een afgestreken theelepel harissa of sambal oelek(voorzichtig!).

Laat dit mengsel 15 minuten zachtjes stoven; het is goed als de aardappelblokjes en sperziebonen net gaar zijn.

Kijk tijdens het stoven of het niet droog kookt; doe dan nog een beetje water erbij. Het eindresultaat moet niet te nat zijn.

Doe de gare kikkererwten en en courgette erbij, roer alles om en stoof zachtjes nog 3 minuten. Niet langer, anders worden de courgettes slijmerig.

Tenslotte: wat ontpitte dadels erdoor is heerlijk!

Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op het pak.

Eventueel erbij: gebakken pittig gekruide roerbaktofu of groenteballetjes e.d.

Dien de couscous, het groentegerecht, de uien-rozijnensaus en

eventueel de tofu of balletjes apart op.

Erbij: eventueel rauwkost, bijvoorbeeld een wortelsalade

* Wie geen tijd heeft voor de uiensaus, neemt mango-chutney, gewoon koud. Maar die uiensaus is wel ontzettend lekker.

** Hoeveelheden bij benadering. Wees voorzichtig met de kruiden, vooral gember en kruidnagelpoeder.

*** Kook eventueel meer kikkererwten. Ze zijn dan goed in te vriezen en/of te gebruiken voor hummus (broodbeleg) of falafel-balletjes. Hetzelfde geldt voor kikkererwten uit blik; kruidige roerbaktofu is ook goed in te vriezen.

Geniet van dit smaakvolle vegetarische couscousgerecht!

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.4 / 5)

4.4 5 8
Beoordeel dit recept

8 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Authentieke Marokkaanse visbestilla

    Marokkaanse Visbestilla

  • Een Marokkaanse tajine met sardientjes, tomatensaus en kruiden, geserveerd in een traditionele aardewerken schaal.

    Tajine met sardientjes – Authentiek Marokkaans recept

  • Authentieke Marokkaanse couscous met vlees en uien-rozijnensaus, gepresenteerd op een schaal met verse koriander en amandelen

    Couscous met vlees en uien-rozijnensaus

  • Marokkaanse kefta tajine met gehaktballetjes, tomatensaus en olijven, geserveerd in een traditionele tajine.

    Marokkaanse Kefta Tajine met Tomatensaus en Olijven

  • Marokkaanse Kip Tajine met ingemaakte citroen, olijven en verse kruiden

    Marokkaanse Kip Tajine met Citroen en Olijven

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Ja
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.