Tajine van lamsvlees met pruimen en amandelen

2005-12-02
  • Porties : 1
  • Bereidingstijd : 30m
Beoordeel dit recept:

Tajine van lamsvlees met pruimen en amandelen, Heerlijk recept van mijn schoonmoeder, heel gemakkelijk om te maken en het ziet er heel feestelijk uit op tafel

Ingrediënten

  • - Lamsvlees
    - 1 à 2 (rode) uien
    - Koreander/peterselie
    - gedroogde pruimen
    - amandelen
    - 1 eetlepel zout
    - 1 eetlepel peper
    - 1 eetlepel gemberpoeder
    - 1 eetlepel paprikapoeder
    - 1 zakje saffraan
    - Beetje ras el hanout
    - Kaneel
    - Suiker
    - Sesamzaad
    - olijfolie

Werkwijze

Stap1

Zet de tajine op het vuur, om te beginnen zet je het vuur wat hoog. Doe de olijfolie in de tajine. Leg het vlees hierin en bestrooi met het zout, peper, gemberpoeder, paprikapoeder, saffraan en de ras el hanout.  Laat het vlees aan alle kanten alvast wat aanbraden (tot het wat bruin begint te worden). Ondertussen snipper je de uien. Dan doe je de uien en de koriander en peterselie (heel fijn gesneden) in de tajine. Als de uien gefruit zijn, doe je water erbij (tot het vlees net onderstaat, liever niet te veel water, want dan wordt de saus te waterig, je kunt altijd op een later moment water erbij doen als het te droog wordt). Nu zet je het vuur lager en laat je de tajine lekker pruttelen totdat het vlees gaar is. Dit duurt in een tajine ongeveer 2 uurtjes. Je kunt dit ook allemaal in een snelkookpan doen. Dan moet het ongeveer één uur.

Terwijl de tajine pruttelt doe je de amandelen in een bakje en daar giet je heet water op. Zorg dat ze goed onder water staan. Na ongeveer 15 tot 20 minuten kun je het velletje van de amandelen halen. (je kunt natuurlijk ook amandelen kopen die al gepeld zijn, maar dit is wel een stuk goedkoper). Als het velletje van de amandelen is, zet je een koekepan op het vuur met een laagje olie (gewone zonnebloemolie is prima). Als de olie goed heet is geworden bak je de amandelen hierin, tot ze goudbruin zijn geworden. Laat ze op wat keukenpapier uitlekken.

De pruimen doe je in een pannetje met water (ze moeten net onderstaan, niet te veel water). Daar doe je naar smaak suiker en kaneel bij. Laat dit op hoog vuur koken, totdat de pruimen zich lekker hebben volgezogen met het water en het water wat ingedikt is.

Als het vlees in de tajine gaar is, doe je een paar lepels van het water waarin je de pruimen hebt gekookt bij de saus en roer dat goed door elkaar. Dan leg je de pruimen erboven op (verdeel ze mooi over de tajine) en daar strooi je wat sesamzaad op. Dan de gefrituurde amandelen eroverheen draperen. En klaar is de tajine. Het is lekker om er ook nog een paar gehalveerde gekookte eieren op te leggen en dat staat ook mooi, maar het kan ook prima zonder.

Serveren met Marokkaans of Turks brood

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(4.2 / 5)

4.2 5 71
Beoordeel dit recept

71 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Authentieke Marokkaanse Bastilla met kip en amandelen, geserveerd met poedersuiker en kaneel, naast een decoratieve tajine.

    Marokkaanse Bastilla met Kip en Amandelen

  • Een kom traditionele Marokkaanse Harira soep, gevuld met linzen, kikkererwten en kruiden, met Tajine.nl verwerkt in de decoratie.

    Traditionele Marokkaanse Harira Soep

  • Marokkaanse Briwat met amandelen en honing, geserveerd op een schaal met 'Tajine.nl' als decoratie.

    Marokkaanse Briwat met Amandelen

  • Tajine van Erwtensoep Bissara met olijfolie en komijnpoeder, geserveerd in een decoratieve tajine van Tajine.nl.

    De Marokkaanse Tajine van Bissara

  • Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes, gepresenteerd op een mooi gedekte tafel met Tajine.nl subtiel verwerkt in de decoratie.

    Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Vegetarisch

    Nee
  • Lactose

    Nee
  • Dieet

    Nee
  • Gluten

    Nee
  • Kcal

    Onbekend
  • Vet

    Onbekend
  • Eiwitten

    Onbekend
  • Carbohydraten

    Onbekend

Reacties (5)

  1. Geplaatst door oem Yahya aan 21-01-2006

    selaam aleikoem, dit gerecht is echt makkelijk en goed te maken voor gasten. Het smaakte heerlijk.

  2. Geplaatst door Jascha aan 26-02-2006

    Gaat het hier om een kilo lamsvlees ?
    Ik heb begrepen dat de Tajin kan barsten als je hem gewoon op het gasfornuis gebruikt – is dat zo ?
    dank

  3. Geplaatst door henna aan 29-11-2006

    de tajin kan niet barsten op gasfornuis want zo doe ik het al jaaren

  4. Geplaatst door Laloucha aan 22-02-2008

    Waar ik nu woon,heb ik geen gas.Ik kook nu met een keramisch fornuis,(electrisch).
    Weet iemand of ik daar ook een tajin op kan gebruiken.
    Bedankt.

  5. Geplaatst door Marijke de Jongh aan 25-03-2016

    erg lekker

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.