Bitterballen
2005-10-11- Keuken: Nederlandse
- Vaardigheidsniveau: Erg simpel
- Toevoegen aan favorieten
- Porties : 1
- Bereidingstijd : 15m
Ingrediënten
- * 200 g runder- of kalfspoulet
* 1 kruidenbuiltje voor vleesbouillon
* 4 dl vleesbouillon, van tablet
* 30 g boter
* 30 g bloem
* zout en peper
* nootmuskaat
* 2 eieren
* 100 g paneermeel
Werkwijze
Stap1
Breng in een pan het vlees met het kruidenbuiltje en de bouillon langzaam aan de kook en laat het in circa 1 uur op laag vuur gaar worden. Zeef de bouillon boven een maatbeker en meet 2 dl af. Snijd het gare vlees heel fijn.
Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerende de bouillon toe en blijf roeren tot een gladde dikke saus ontstaat. Laat de saus zachtjes 2 min. doorkoken. Schep het vlees erdoor en voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Schep de ragout op een plat bord, laat hem afkoelen en in de koelkast opstijven.
Klop in een diep bord de eieren los met 1 el water. Vorm van de ragout 24 ballen en wentel ze door het paneermeel. Rol de bitterballen vervolgens door de losgeklopte eieren en wentel ze dan weer door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer.
Verhit de friteuse tot 180 C. Frituur de bitterballen met 6 stuks tegelijk in 3-4 min. knapperig bruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg de bitterballen op een schaal en serveer ze met grove mosterd.
Variatietip: Maak de saus van 30 g boter, 30 g bloem en 2 dl melk. Roer er 200 g geraspte oude kaas en 3 el fijngeknipte bieslook door en je hebt Kaasbitterballen.
Gemiddelde waardering
(4.4 / 5)
10 keer beoordeeld
Gerelateerde recepten:
Info voedingswaarde
Deze informatie is per portie.
-
Vegetarisch
Nee -
Lactose
Nee -
Dieet
Nee -
Gluten
Nee -
Kcal
Onbekend -
Vet
Onbekend -
Eiwitten
Onbekend -
Carbohydraten
Onbekend
Geplaatst door miss france aan 11-10-2005
deze ga ik maken …
Geplaatst door dikratoen aan 13-10-2005
Kan je die kruidenbuiltjes kant en klaar kopen, zo ja waar?
Geplaatst door sushimoon aan 15-10-2005
ik koop ze altijd in reformwinkels, maar ze zijn best moeilijk te krijgen, zonder die kruidenbuideltje, alleen bouillon is ook erg prima hoor!
Geplaatst door saadia29 aan 16-10-2005
Wat is poulet? Kan je het ook met gehakt maken?
Geplaatst door sunshine_h aan 28-10-2005
Wat is een kruidenbuiltje?
Geplaatst door women aan 31-10-2005
kan je dit ook met kipevlees bereiden
Geplaatst door maryam_249 aan 10-11-2005
oooooooooow heerlijk
Geplaatst door receptenvrouw aan 21-11-2005
kan ik deze recept ook met gewone gehakt maken.
Geplaatst door mouad2310 aan 15-12-2005
heeft iemand dit al gemaakt en zo ja hoe was het makkelijk en is het gelukt?
Weer een tip voor oudejaarsavond
Geplaatst door mouad2310 aan 15-12-2005
heeft iemand dit al gemaakt en zo ja hoe was het makkelijk en is het gelukt?
Weer een tip voor oudejaarsavond
Geplaatst door mouad2310 aan 15-12-2005
heeft iemand dit al gemaakt en zo ja hoe was het makkelijk en is het gelukt?
Weer een tip voor oudejaarsavond
Geplaatst door megrebgirl_k aan 14-01-2006
is het halal want ik wil niets harams eten weet je
Geplaatst door Rzinia aan 15-01-2006
hangt denk ik van jezelf af of je hallal producten gebruikt.
Geplaatst door oem Yahya aan 09-02-2006
weet iemand nou wat poulet is???
Geplaatst door sushimoon aan 27-03-2006
poulet is gewoon stukjesvlees die zacht zijn en nee je kan geen gehakt gebruiken
Geplaatst door naima aan 20-10-2006
en hebben jullie de bitter ballen geprobeerd
Geplaatst door sousi aan 04-03-2007
en waren ze lekker en goed gelukt