Marokkaanse Bastilla met Kip en Amandelen

2024-12-30
  • Opbrengst : 1 Bastilla (8 porties)
  • Porties : 8 personen
  • Bereidingstijd : 30m
  • Kooktijd : 60m
  • Klaar in : 1m
Beoordeel dit recept:

Marokkaanse Bastilla met Kip en Amandelen is een feestelijk gerecht dat de verfijning van de Marokkaanse keuken perfect weergeeft. Deze hartige taart, vaak geserveerd tijdens speciale gelegenheden en bruiloften, combineert zachte kip, krokante amandelen en een unieke mix van kruiden zoals kaneel en saffraan. De Bastilla wordt omhuld door delicate warka- of filodeeglaagjes en afgewerkt met poedersuiker en kaneel voor een onweerstaanbare zoet-hartige smaak.

Het gerecht is een echte blikvanger op tafel en staat symbool voor Marokkaanse gastvrijheid en culinaire finesse. Met dit recept leer je hoe je deze authentieke Marokkaanse Bastilla met Kip en Amandelen zelf thuis kunt bereiden. Perfect voor een diner met familie of vrienden, en gegarandeerd een succes bij elke gelegenheid. Ontdek de magie van dit klassieke Marokkaanse gerecht!

Ingrediënten

  • Voor de vulling:
  • 1 hele kip (ca. 1,5 kg)
  • 2 uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bosje verse koriander, gehakt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl saffraandraadjes
  • 1 tl kaneel
  • 200 g amandelen, geblancheerd en grof gehakt
  • 100 g poedersuiker
  • 5 eieren, losgeklopt
  • 2 el boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Voor de Bastilla:
  • 10 vellen warka- of filodeeg
  • 100 g gesmolten boter (voor het bestrijken)
  • Poedersuiker en kaneel (voor de afwerking)

Werkwijze

Stap1

Braad de kip met de uien, knoflook, kurkuma, gember, saffraan, koriander, kaneel, zout en peper in een diepe pan. Voeg een beetje water toe en laat 45 minuten sudderen tot de kip gaar is.

Stap2

Verwijder de kip uit de pan en laat afkoelen. Pluk het vlees van de botten en zet apart. Laat de saus in de pan inkoken en voeg de losgeklopte eieren toe. Roer tot het mengsel indikt.

Stap3

Bak de amandelen goudbruin in boter en meng met de poedersuiker en kaneel.

Stap4

Bestrijk een springvorm met boter. Leg meerdere lagen warka- of filodeeg in de vorm en bestrijk elke laag met gesmolten boter.

Stap5

Vul de Bastilla in laagjes: eerst de kip, dan het eimengsel en ten slotte de amandelen. Vouw het deeg over de vulling en dek af met extra filodeeg.

Stap6

Bestrijk de bovenkant met boter en bak de Bastilla in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 25-30 minuten, tot deze goudbruin is.

Stap7

Bestrooi de Bastilla met poedersuiker en kaneel voor het serveren.

Serveertip:
Serveer de Bastilla warm en garneer met een lichte poedersuikerlaag en een vleugje kaneel voor een authentieke presentatie. Combineer dit gerecht met een glas verse muntthee om de maaltijd helemaal af te maken. Voor een feestelijke tafel kun je de Bastilla presenteren met kleine schaaltjes gevuld met olijven en dadels als bijgerechten.

 

Deel dit recept met anderen
Gemiddelde waardering

(5 / 5)

5 5 2
Beoordeel dit recept

2 keer beoordeeld

Gerelateerde recepten:
  • Een kom traditionele Marokkaanse Harira soep, gevuld met linzen, kikkererwten en kruiden, met Tajine.nl verwerkt in de decoratie.

    Traditionele Marokkaanse Harira Soep

  • Marokkaanse Briwat met amandelen en honing, geserveerd op een schaal met 'Tajine.nl' als decoratie.

    Marokkaanse Briwat met Amandelen

  • Tajine van Erwtensoep Bissara met olijfolie en komijnpoeder, geserveerd in een decoratieve tajine van Tajine.nl.

    De Marokkaanse Tajine van Bissara

  • Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes, gepresenteerd op een mooi gedekte tafel met Tajine.nl subtiel verwerkt in de decoratie.

    Marokkaanse Harchakoekjes in de vorm van bloemetjes

  • Italiaanse pizza met zeevruchten geserveerd op een Marokkaanse tafel, met Tajine.nl decoratief verwerkt in de tajinedeksel.

    Italiaanse pizza met zeevruchten

Info voedingswaarde

Deze informatie is per portie.

  • Eiwitten

    35 g
  • Koolhydraten

    45 g
  • Vetten

    25 g

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.